Pe măsură ce campania electorală se înfierbântă, cancelarul german are de furcă cu problemele pe tema Ucrainei, scrie „Politico” (SUA), sub semnătura lui Chris Lunday.

Potrivit unor informații din presa locală, cancelarul german Olaf Scholz a blocat o propunere vizând un ajutor suplimentar de 3 miliarde euro pentru armament destinat Ucrainei.

Dezvăluit de revista Der Spiegel, planul a fost propus de ministrul de externe, Annalena Baerbock, din partea Partidului Verzilor, și de ministrul apărării, Boris Pistorius, din partea social-democraților lui Scholz. Planul viza alocarea unor sisteme de armament extrem de importante pentru Ucraina, inclusiv baterii de tip Iris-T de apărare antiaeriană, 10 lansatoare de obuze și muniție de artilerie.

Potrivit informațiilor, ajutorul a fost elaborat imediat după destrămarea coaliției guvernamentale, survenită în luna noiembrie, Baerbock și Pistorius dorind să obțină aprobarea parlamentului înaintea alegerilor anticipate din luna februarie.

Ministerele celor doi și-au justificat cererea invocând deteriorarea situației armatei din Ucraina, căreia i s-au adăugat și dubiile legate de continuarea sprijinului SUA după victoria în alegeri a lui Donald Trump. Baerbock și Pistorius au afirmat că propunerea arfi un semnal de importanță vitală cu privire la sprijinul continuu al Germaniei.

În pofida eforturilor celor doi, Scholz a continuat să se opună. Se pare că el ar fi afirmat că actualul ajutor militar acordat – în valoare de 4 miliarde euro pentru anul 2025, împreună cu creditul finanțat de Grupul celor Șapte State Industrializate (G 7), în valoare de 50 miliarde euro, din activele înghețate rusești – ar fi suficient. El s-a declarat îngrijorat de asumarea de câtre noul guvern a unor obligații financiare după alegeri.

Politico a contactat purtătorul de cuvânt al cancelariei pentru comentarii pe tema acestor informații.

Implicațiile politice sunt și ele majore. Se spune că liderul PSD se teme să îi supere pe alegători prin aceste ajutoare suplimentare de armament în cursul unei campanii electorale destul de încordate. Spre deosebire de social-democrați, Verzii au căutat să-și creeze un avantaj electoral prin sporirea cheltuielilor destinate apărării.

În pofida acestui blocaj, Pistorius a reafirmat angajamentul continuu al Germaniei în cursul reuniunii Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei desfășurate joi la baza aeriană americană Ramstein. El a anunțat că Germania va aloca circa 50 de rachete teleghidate destinate sistemelor de apărare antiaeriană IRIS-T, inițial destinate Bundeswehrului, dar ulterior alocate Ucrainei direct din linia de producție.

„Înainte de a ne spori propriile stocuri, vom aproviziona Ucraina”, a declarat Pistorius, el subliniind că Ucraina se poate sprijini în continuare pe Germania, indiferent de rezultatul apropiatelor alegeri.

Sursa: Rador Radio România