Partidul turc AKP al președintelui Recep Tayyip Erdoğan va candida la alegerile europene din Germania, potrivit presei germane, politicieni germani de rang înalt notând că decizia va duce la extinderea influenței turce în UE.

Alianța Democrată pentru Diversitate și Trezire (Dava), aliata AKP din Germania, este formată din patru candidați care au făcut campanie anterior pentru partidul președintelui turc Recep Erdogan sau pentru organizațiile sale de sprijin, a relatat duminică Bild.

Politicieni germani de rang înalt s-au grăbit să denunțe această mișcare, spunând că va contribui la deteriorarea climatului politic din țară.

„Este ultimul lucru de care avem nevoie”, a scris pe X ministrul ecologist al agriculturii Cem Özdemir, de origine turcă.

De asemenea, CDU, cel mai mare partid de opoziție, a criticat această mișcare. „O ramificație Erdogan-AKP în Germania ar fi un alt partid extremist în țară, a scris pe X viceliderul grupulului parlamentar CDU/CSU, Jens Spahn.

În prezent, există 1,3 milioane de cetățeni germani care sunt de origine turcă, conform Oficiului Federal de Statistică, adică aproximativ 1,6% din populația Germaniei.

Întrucât pragul electoral de 5%, care de obicei ține partidele mai mici în afara parlamentului la alegerile din Germania, nu se va aplica la europarlamentare, noii veniți politici au mai multe șanse de a câștiga un loc în Parlamentul European.

La ultimele alegeri europene din 2019, șase partide mici care nu aveau reprezentanți la nivel național sau regional au ajuns în Parlamentul European, unele dintre ele fără a obține mai mult de 0,7% din voturi.

Există, astfel, o multitudine de noi partide care candidează pentru alegeri, ceea ce sporește fragmentarea peisajului politic german.

„În prezent, vedem partide apărând peste tot, iar singurul lor scop și exercițiu este să sfâșie Europa din interior”, a spus liderul liberal german Marie-Agnes Strack-Zimmermann, întrebat despre Dava.

„Și trebuie să realizăm că Europa nu a fost niciodată supusă atât de multă presiune, în ceea ce privește politica externă și politică internă ca acum”, a declarat politicianul FDP pentru Die Welt.