Premierul bavarez Markus Söder face apel la coaliția de guvernare să ceară un vot de încredere. Nu în Bundestag, ci ”în fața poporului german”.

Având în vedere criza bugetară și dezbaterile din cadrul guvernului de coaliție, șeful CSU Markus Söder a adus în discuție posibilitatea unor alegeri anticipate paralele cu alegerile europene din 9 iunie de anul viitor, scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Guvernul ar trebui să-și testeze nivelul de încredere „nu în Bundestag, ci în fața poporului german”, a declarat luni prim-ministrul bavarez la Berlin. El nu crede că guvernul cancelarului Olaf Scholz (SPD) este capabil să rezolve problemele țării.

În urma unor noi alegeri, o nouă mare coaliție între SPD și CDU/CSU este o opțiune de neimaginat, a spus Söder. El a respins totodată și o coaliție guvernamentală formată de CDU/CSU cu Verzii. Aceasta este „un model bun pentru momentele bune, dar pur și simplu nu pentru momentele dificile”.

De asemenea, el nu crede „că FDP este încă în poziția de a fi un partener guvernamental stabil pe termen lung”.

Söder a respins în mod clar suspendarea sau reformarea frânei datoriilor. Opoziția este întotdeauna gata să ajute Germania. „Dar ajutorul nu constă în desființarea frânei de îndatorare sau slăbirea frânei de îndatorare”, a spus președintele CSU.

„Noi respingem asta. Liderii CDU și CSU sunt de acord. Ar fi o greșit să procedăm așa în acest moment”, a spus el, după ce mai mulți premieri de land din CDU nu au exclus reformarea frânei datoriilor.

Germania se pregătește să suspende pentru al patrulea an consecutiv regula sa de limitare strictă a deficitului public în încercarea de a rezolva o criză bugetară.