Foaia de parcurs pentru extindere sugerează integrarea unor țări precum Ucraina în secțiuni ale UE înainte de finalizarea negocierilor, scrie The Guardian.

Germania a propus o foaie de parcurs detaliată și inovatoare pentru extinderea UE, care ar oferi țărilor candidate, ca de exemplu Ucraina, beneficii timpurii, inclusiv statutul de observator la summiturile liderilor de la Bruxelles înainte de aderarea cu drepturi depline.

Propunerile ministrei germane de externe, Annalena Baerbock, echivalează cu o ofertă de integrare a țărilor candidate în secțiuni ale UE cu mult înainte ca negocierile tehnice de aderare, care pot dura ani de zile, să fie finalizate.

Și, într-un gest politic menit să elimine o parte din jocul de putere din dezbaterea privind extinderea, Baerbock a spus că Germania ar fi dispusă să renunțe la postul de comisar european pentru a face loc noilor sosiți.

ETrebuie să ne întrebăm cum ne putem asigura că procesul de aderare are loc într-un mod care să evite așteptarea eternă a unei întregi generații în anticamera Uniunii Europene", a spus ea.

Ucraina și Moldova au fost adăugate vara trecută pe lista candidaților oficiali /la aderare/, care include Albania, Serbia, Kosovo, Turcia, Muntenegru, Macedonia de Nord și Bosnia și Herțegovina, Georgia fiind în proces activ de aplicare.

Săptămâna viitoare va fi publicat un raport cheie al UE cu privire la progresul acestor țări, cu o decizie privind negocierile formale așteptată în decembrie.

Discursul lui Baerbook s-a concentrat asupra modului de deblocare a procesului de aderare, despre care ea a spus că a devenit un subiect "interzis" în unele țări din cauza îngrijorărilor legate de bugetul extins, dimensiunea parlamentului și luarea deciziilor într-un bloc de 35 de țări proces ce ar putea fi blocat la nesfârșit de dreptul de veto al fiecărui stat.

Vorbind la o conferință de presă la Berlin pe care a convocat-o, Annalena Baerbock a sugerat posibilitatea de a oferi țărilor candidate o oportunitate de o participare mai activă în UE, spunând: "Ceea ce poate părea un gest mic sau un lucru mic ar putea avea un efect major. De ce, de exemplu, nu am invita acele țări care au finalizat capitole individuale în procedura de aderare să participe la ședințele consiliului respectiv în calitate de observatori? Le-am avea acolo, de exemplu, când ar fi să ne hotărâm viitorul comun, în loc să le invităm doar o dată pe an pentru ca ei să asculte rapoartele de progres ale comisiei".

"Ar trebui să ne asigurăm că oamenii din aceste țări, în special tinerii, au ocazia de a participa la avantajele Uniunii Europene într-un stadiu incipient, chiar înainte ca țara lor să devină membru cu drepturi depline și aici", a adăugat ea.

Miniștri din 15 țări, inclusiv din state candidate, au participat la conferința de la Berlin.

Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a declarat că "Ucraina [a ajutat] UE să iasă din coma extinderii", dar se teme că Bruxelles-ul va ajunge să fie sufocat de lupte interne asupra bugetelor, a numărul de locuri de muncă pe care țările le vor pierde în comisie sau a numărului de locuri din Parlament pe care ar trebui să le cedeze țările.

"Trebuie să evităm o situație în care reforma Uniunii Europene va fi folosită într-un fel sau altul ca argument pentru a amâna extinderea", a adăugat Kuleba.

Sursa: RADOR RADIO ROMANIA