De la industria auto la clinici, întreprinderile germane își înmulțesc inițiativele pentru a recruta străini. Atractivitatea Germaniei scade pe piața mondială a muncii, scrie publicația franceză Les Echos.

Picnic, tur de oraș sau îngrijirea copilului: infirmierii de la clinicile Vivantes s-au agitat să-i convingă pe noii lor colegi vietnamezi să rămână la Berlin. Din 2019, rețeaua comunală de clinici berlineze a creat un program pentru a pregăti candidați având deja diplome - selecționați în străinătate  (Vietnam, Algeria, Tunisia) - și instruiți la Berlin.

Sectorul sănătății are o lipsă acută de forță de muncă în Germania, la fel ca și sectoarele învățământului, construcțiilor sau energiei. Cererea de muncitori capabili să instaleze panouri solare pe acoperiș de exemplu a crescut de șapte ori într-un an. În toată Germania, numărul posturilor vacante a crescut cu 139% între 2010 și 2020, ajungând să atingă două milioane, arată un studiu al Institutului de cercetare a pieței muncii și pregătirii profesionale (IAB) din Nürnberg, publicat la jumătatea lunii iulie.

În 2035 va fi o lipsă de șapte milioane de muncitori 

Pe viitor, IAB estimează că până în 2035 vor lipsi la apel șapte milioane de muncitori dacă nu se face nimic pentru a se menține muncitorii cu vechime în posturi, a se întări munca femeilor și a recruta imigranți.

Până atunci, întreprinderile se dau peste cap pentru a atrage candidați. Între înmulțirea licitațiilor și selecția personalului, "costurile de angajare ale întreprinderilor au crescut în medie cu 13,7%", a calculat IAB.

La Vivantes, 1.500 de posturi sunt încă neocupate, arată purtătorul de cuvânt Christoph Lang. "Personalul face tot ce-i stă în putință pentru a-i reține pe noii colegi". Pentru a-i păstra, grupul a creat și programe speciale de integrare și eliberează circa zece ore în programul angajaților ca să însoțească primii pași ai noilor recruți la Berlin.

Pentru a acoperi nevoile în domeniul inteligenței artificiale, Mercedes va investi două miliarde de euro până în 2030 în pregătirea continuă la scară mondială, a anunțat grupul la sfârșitul lui iulie. 

Din India în Mexic, guvernul înmulțește inițiativele pentru a atrage mâna de lucru străină, după modelul ministrului muncii, Hubertus Heil, care s-a dus recent la Kerala, unde le-a explicat inginerilor și tehnicienilor indieni că Germania "are nevoie de ei". În iunie, a fost adoptată o nouă lege a imigrării calificate, pentru a accelera și simplifica procedurile de acordare a vizei.

Recul de atractivitate

În ceea ce privește atractivitatea pentru talentele străine, Germania a dat înapoi de la locul al 12-lea la al 15-lea în patru ani, printre cele 38 de țări ale Organizației de cooperare și dezvoltare economică (OCDE),  potrivit unei evaluări a Fundației Bertelsmann. Limba, clima, dar și creșterea extremei drepte în estul țării nu sunt în favoarea Germaniei.

Externalizarea anumitor activități este una din opțiunile alese de întreprinderile germane, după modelul Bosch, care, după saturarea centrelor de dezvoltare de software în India sau România, a trimis ingineri indieni să dezvolte un nou centru în Mexic.

Mutarea în altă parte nu este totuși suficientă. Programele de pregătire în străinătate nu pot "compensa decât jumătate din nevoile" Vivantes, precizează Christoph Lang. Trebuie găsite alte resurse interne, de exemplu oferind mai multe posibilități de supraveghere a copiilor sau aranjând orarele pentru a permite femeilor să-și crească timpul de muncă, explică el.

Ministrul de finanțe, liberalul Christian Lindner, a produs o nouă polemică în această vară, explicând în presă că există în Germania "milioane de persoane care sunt teoretic disponibile pe piața muncii, dar care trăiesc din contribuții sociale". El a pus puțin gaz pe foc, sugerând crearea unor prevederi speciale pentru a încuraja munca peste 63 de ani.

Sursa: RADOR