Social-democrații (SPD) cancelarului Olaf Scholz și-au semnalat duminică disponibilitatea de a externaliza cererile de azil în Africa, așa cum a propus partenerul lor de coaliție - FDP.

Declarația a fost făcută în contextul unei întâlniri care are loc luni privind adoptarea de noi măsuri pentru a reduce migrația ilegală, relatează EURACTIV Germania.

Opțiunea de a trimite migranții ilegali înapoi în Africa pentru a le fi procesate cererile de azil ar trebui să fie examinată cât mai curând posibil, au declarat săptămâna trecută parlamentari importanți ai FDP pentru EURACTIV și Süddeutsche Zeitung, după propuneri similare din partea opoziției de dreapta. 

În timp ce Scholz și ministra de Interne Nancy Faeser – ambii SPD – au avut mai întâi rezerve cu privire la această idee, co-președintele SPD, Lars Klingbeil, a confirmat duminică că SPD nu se va opune.

"Dacă [acordurile privind migrația cu țările africane] vor permite procesarea cererile de azil și acolo, atunci trebuie să luăm în considerare acest lucru", a declarat Klingbeil pentru ZDF.

Ideea amintește de planul controversat al guvernului britanic de a transporta solicitanții de azil în Rwanda pentru procesarea cererilor, anunțat anul trecut, iar coaliția de guvernare de la Berlin s-a angajat să revizuiască aceeași propunere în acordul său de coaliție din 2021.

Dar abia acum, în contextul unei creșteri a numărului de imigranți - fenomen care a dus la o retorică mai dură și la o presiune crescută asupra guvernului pentru a gestiona migrația ilegală, propunerea este din nou pe masă.

Așteptările ca Scholz să accepte noi măsuri la reuniunea de luni cu prim-miniștrii landurilor germane sunt mari – nu în ultimul rând pentru că el a promis anterior o cooperare strânsă cu landurile și cu opoziția în materie de migrație.

Guvernul trebuie să adopte un "pachet de măsuri", a declarat duminică la ARD Friedrich Merz, liderul principalului partid de opoziție CDU - de centru-dreapta. El s-a referit la lista cu 26 de cereri al opoziției, care include o mai bună protecție a frontierelor externe ale UE și sprijin federal pentru ca beneficiile acordate migranților să nu fie în numerar.

Între timp, landurile și municipalitățile încearcă să obțină mai mulți bani de la Guvern pentru a sprijini primirea cererilor de azil.