A ajuta Kievul să-și mențină economia pe linia de plutire și, pe termen lung, să-și reconstruiască infrastructura este obiectivul unei conferințe internaționale privind reconstrucția Ucrainei, care se va ține pe 11 și 12 iunie 2024 la Berlin.

Cancelarul german, Olaf Scholz, a anunțat ținerea acestei conferințe la finalul unei întâlniri de o jumătate de oră cu președintele Volodimir Zelenski la New York, în marja Adunării generale a Națiunilor Unite. Situația politică, militară și umanitară din Ucraina a fost în centrul discuției, a arătat cancelaria, care a reafirmat că Germania va contionua să susțină Kievul, potrivit La Tribune.

Într-un mesaj publicat pe platforma de mesagerie Telegram, Volodimir Zelenski a subliniat și el că "a discutat cu cancelarul german situația de pe linia frontului și nevoile prioritare ale forțelor de apărare ale Ucrainei". "O atenție deosebită a fost acordată pregătirii conferinței internaționale pentru refacerea Ucrainei, care se va ține în Germania", a adăugat el. Londra a găzduit ultima conferință de acest tip, care a reunit lideri și reprezentanți a peste 60 de țări și instituții financiare în iunie, pentru a debloca fondurile pentru reconstrucția țării după invazia rusă.

Statele Unite au numit o reprezentantă specială pentru reconstrucția economiei Ucrainei.

La mijlocul lui septermbrie, președintele aerican, Joe Biden, a anunțat că a numit-o pe miliardara și fostă ministru al comerțului, Penny Pritzker, reprezentantă specială penmtru reconstrucția economiei Ucrainei.

"Împreună cu guvernul ucrainean", ca și cu aliații Statelor Unite, instituțiile financiare internationale și sectorul privat, Penny Pritzker "va conduce eforturile Statelor Unite pentru a ajuta la reconstruirea economiei ucrainene", a arătat președintele într-un comunicat. Ea va trebui "să ajute guvernul ucrainean să facă reformele necesare pentru a-și întări economia". Pe de altă parte, într-un recent raport, Agenția americană pentru dezvoltare internațională a făcut apel la o reconstrucție care să modernizeze economia ucraineană, întărind sectorul privat ca și protecția împotriva corupției.

La conferința de la Londra, Statele Unite au promis 520 de milioane de dolari pentru a susține infrastructura energetică a Ucrainei, un ajutor distinct de cele 43 de miliarde furnizate de Statele Unite ca ajutor de securitate.

La rândul lui, în aprilie, în vizită de trei zile în Ucraina, Clément Beaune, ministrul transporturilor, a asigurat Ucraina de sprijinul Franței pentru reconstrucția infrastructurii sale și capacităților de transport. Banca Mondială a estimat că Ucraina va avea nevoie de peste 400 de miliarde de dolari pentru a se reconstrui.

sursa: Rador Radio România