După ce a dublat ajutorul acordat Ucrainei în 2024, guvernul german intenționează să îl reducă anul viitor. Pentru a compensa, Berlinul se bazează pe utilizarea unei părți din cele 300 de miliarde de dolari în active rusești înghețate.

Dificultățile bugetare ale Germaniei cântăresc în sprijinul său pentru Kiev. După ce a crescut cuantumul ajutorului militar la aproape 8 miliarde de euro în 2024, Germania ar urma să-l reducă semnificativ anul viitor. În proiectul său de buget, guvernul nu are în plan niciun ajutor suplimentar față de cele 4 miliarde înregistrate până acum, a dezvăluit sâmbătă ziarul „Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung”, potrivit Les Echos.

Pentru a compensa, Berlinul mizează pe utilizarea unei părți din cele 300 de miliarde de dolari în active rusești înghețate. O parte din dobândă ar urma să permită Ucrainei să cumpere arme și muniție. Dar deocamdată nu a fost inițiată nicio implementare concretă a unui sistem.

Nu va exista nicio ofertă suplimentară pentru Kiev anul acesta. În iulie, nu a fost posibilă finanțarea achiziției unui sistem de apărare aeriană IRIS-T de la grupul german Diehl, relatează „Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung”.Confruntat cu proteste, Ministerul German de Finanțe a declarat că este gata să „examineze furnizarea pe termen scurt de resurse suplimentare” de la caz la caz, în funcție de nevoi.

10, 2 miliarde ajutor militar

Potrivit cifrelor Institutului Economic Kiel, Germania este astăzi al doilea cel mai mare furnizor de arme al Ucrainei, după Statele Unite și cu mult înaintea Franței. Țara a furnizat echipamente în valoare de 10,2 miliarde de euro la sfârșitul lunii iunie, inclusiv 140 de vehicule blindate de luptă de infanterie Marder, 55 de tancuri Leopard 2A sau 1A, două sisteme antiaeriene Patriot și 24 de sisteme de rachete antiaeriene cu rază scurtă sau medie Iris-T.

Această lovitură adusă sprijinului militar german este o sursă de îngrijorare pentru Kiev, în timp ce ajutorul american pare și el în pericol în cazul alegerii lui Donald Trump la Casa Albă. „Securitatea Europei depinde de capacitatea și voința politică a Germaniei de a continua să joace un rol de lider în sprijinirea Ucrainei”, a declarat sâmbătă ambasadorul Ucrainei în Germania, Oleksii Makeiev.

Constrângeri bugetare 

Germania este din ce în ce mai constrânsă la nivel bugetar. În ultimele săptămâni, proiectul de buget pentru 2025 a făcut obiectul unor discuții intense între liberali, ecologiști și social-democrați. Vineri, cei trei parteneri de coaliție și-au dezvăluit măsurile propuse pentru finalizarea acestui proiect, respectând în același timp regula de „frână a datoriilor”, care limitează împrumutul public la 0,35% din produsul intern brut.

În cele din urmă, suma cheltuielilor planificate nefinanțate se va ridica la 12 miliarde de euro, la un buget de puțin peste 480 de miliarde de euro. O sumă neobișnuită, care arată întărirea pozițiilor celor trei partide aflate la putere.

Dacă liberalii germani doresc să respecte regula „frânei datoriilor”, ecologiștii și social-democrații au refuzat să facă reduceri la capitolele tranziție socială sau ecologică, în timp ce alegerile regionale din Turingia, Saxonia și Brandenburg nu arată foarte bine pentru septembrie.

Cei trei parteneri au preferat așadar să amâne problema și au anunțat un compromis asupra bugetului, fără să fi găsit cu adevărat unul. Această abordare promite dezbateri aprinse în parlament la începutul anului școlar.

sursa: RADOR RADIO ROMANIA