Germanii frugali din FDP preiau conducerea familiei liberale europene

O europarlamentară germană preia conducerea ALDE după un rezultat dezamăgitor la alegerile europene din iunie anul acesta.
Europarlamentara Svenja Hahn de la FDP - liberalii din Germania, aflați în coaliția de guvernare - a fost aleasă duminică președintă a celei mai mari familii de partide liberale din Europa, partidul Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), în timp ce personalități importante au avertizat despre scăderea importanței liberalilor la nivel european.
La Estoril, în Portugalia, delegații au ales-o pe Hahn pentru a-i înlocui pe copreședinții în funcție, senatorul irlandez Timmy Dooley (FF/Renew) și europarlamentarul bulgar Ilhan Kiuchiuk (DPS/Renew), la primul congres ALDE de după alegerile europene din iunie.
"Sunt atât de pregătită să-mi asum munca de modernizare și restructurare a partidului nostru pentru că (...) vreau să revenim cu toții mai puternici la alegerile europene din 2029", a spus Hahn în discursul de sâmbătă.
În noua sa funcție, ea va coordona activitățile partidelor naționale membre în instituțiile UE.
Membrii ALDE, inclusiv Democrații Liberi (FDP) din Germania și Partidul Reformist Estonian (RE) al lui Kaja Kallas, propusă pentru conducerea diplomației UE, formează coloana vertebrală a grupului liberal Renew Europe din Parlamentul European.
După rezultatul bun obținut la alegerile europene din 2019, ALDE a pierdut 25% din mandatele sale la scrutinul din iunie, ajungând la 51 de europarlamentari, ceea ce a făcut ca Renew Europe să piardă a treia poziție în PE, clasându-se acum doar pe locul al cincilea.
Hahn a recunoscut că multe partide liberale europene sunt în criză.
"Liberalismul este cu siguranță răspunsul la crizele multiple ale timpului nostru, dar putem face diferența doar dacă ajungem la inimile și mințile oamenilor", a adăugat ea.
"Nu suntem sexy"
Concluzia dominantă a personalităților de top de la congres a fost că membrii ALDE nu au reușit să facă acest lucru înainte de alegeri, cedând prea mult teren extremei drepte.
"Nu ar trebui să dăm vina pe [alegători], ar trebui să-i ascultăm. Dacă nu vorbim și nu le luăm în serios temerile, extrema dreaptă ar putea deveni și mai puternică în viitor", a declarat în cadrul unui panel Xavier Bettel, fost prim-ministru luxemburghez și actual ministru de externe.
João Cotrim de Figueiredo, liderul delegației portugheze ALDE în Parlamentul European, Iniciativa Liberal, a menționat că liberalii ar trebui să-și îmbunătățească modul în care comunică.
"[Observatorii] cred că suntem bătrâni, că suntem obosiți, ei cred că suntem prea raționali, (...) nu suntem sexy”, a spus el.
Înființată în 1976, ALDE reunește diferite ramuri liberale și este împărțită pe chestiuni precum reglementarea, cheltuielile publice și politicile ecologice, ceea ce a îngreunat comunicarea coerentă în trecut.
FDP, care este "frugal" din punct de vedere fiscal și sceptic în materie de reglementare - deținând în prezent portofoliul finanțelor în Germania prin Christian Lindner - și Partidul Popular Olandez pentru Libertate și Democrație (VVD) au votat adesea împotriva majorității Renew în legislatura precedentă.
În timp ce membrii ALDE au câștigat în importanță în cadrul Renew după alegeri, deoarece fracțiunea dominantă franceză afiliată președintelui Emmanuel Macron a pierdut locuri, ei nu au reușit să cadă de acord asupra unui candidat comun pentru a prelua președinția Renew de la francezi.
Candidatura lui Cotrim de Figueiredo nu a fost susținută de FDP, Progressive Slovakia (PS) din Slovacia și D66 din Olanda.
Comentarii