Comisia Europeană adoptă astăzi prima strategie a UE privind returnarea voluntară și reintegrarea.

Strategia promovează returnarea voluntară și reintegrarea ca parte integrantă a unui sistem comun al UE pentru returnări, un obiectiv-cheie al noului Pact privind migrația și azilul.

Aceasta stabilește măsuri practice menite să consolideze cadrul juridic și operațional pentru returnările voluntare din Europa și din țările de tranzit, să amelioreze calitatea programelor de returnare și reintegrare, să stabilească legături mai bune cu inițiativele de dezvoltare și să consolideze cooperarea cu țările partenere.

Decalajele dintre procedurile de azil și cele de returnare, provocările legate de prevenirea sustragerii de la procedură, resursele insuficiente, lipsa datelor, fragmentarea globală și capacitatea administrativă limitată de a da curs deciziilor de returnare contribuie la utilizarea redusă a programelor de returnare voluntară asistată.

Prin propunerea de reformare a Directivei privind returnarea, propunerea modificată de Regulament privind procedurile de azil, Regulamentul privind gestionarea situațiilor legate de azil și migrație și Regulamentul revizuit privind Eurodac, Comisia va continua să instituie proceduri și norme comune rapide și echitabile privind azilul și returnarea, să monitorizeze acordarea asistenței pentru returnare și reintegrare și să reducă riscul de deplasări neautorizate.

Prin intermediul mandatului său consolidat, Frontex poate sprijini statele membre în toate etapele procesului de returnare voluntară și de reintegrare, inclusiv în ceea ce privește consilierea premergătoare returnării, sprijinul ulterior sosirii și monitorizarea eficacității asistenței pentru reintegrare. Coordonatorul pentru returnare și Rețeaua la nivel înalt pentru returnare vor oferi sprijin tehnic suplimentar statelor membre pentru a reuni diferitele componente ale politicii UE în materie de returnare. (Detalii, aici)