Ministrul investițiilor și proiectelor europene (MIPE) Cristian Ghinea vorbește, în contextul PNRR, de reducerea pensiilor speciale și de modificarea sistemului de taxare a transportului de mărfuri.

”Avem două probleme mari cu sistemul de pensii în România. Unu: nu este sustenabil, în sensul în care în fiecare an trebuie să mutăm o parte de bani de la buget pentru acoperirea deficitului la pensii, și doi: nu este echitabil, e diferență prea mare între pensiile mici și pensiile mari, ca să nu mai spun de pensiile speciale. Și atunci direcția în care mergem în zona asta, o nouă lege a pensiilor care să asigure o sustenabilitate pe termen lung, nimeni nu spune că pe termen scurt, imediat trebuie să facem ceva, dar trebuie să avem un plan care să presupună, în primul rând, să nu mai vină fiecare politician și să promită creșteri din pix și să se întâmple”, a declarat luni seara, la TVR, Cristian Ghinea.

Ministrul investițiilor și proiectelor europene a mai spus că România trebuie să aibă o creștere a pensiilor predictibilă, în funcție de niște indicatori statistici, în funcție de cum se scumpește viața.

În plus, ”atunci când creștem pensiile să începem cu alea mai mici, nu trebuie să creștem la toată lumea proporțional. Și, evident, pensiile speciale, care sunt o rușine după părerea mea, modul în care oameni tineri, în puterea muncii, ies la pensie, asta este o rușine, trebuie să le reducem, trebuie să le legăm de contributivitate în limitele pe care ni le permite Curtea Constituțională”, a declarat Cristian Ghinea.

Ministrul a precizat că reforma pensiilor se face în contextul PNRR dar și al rapoartelor anuale de țară, care, în ultimii ani, au arătat cu degetul spre sistemul de pensii.

Proiectul de lege ar urma să fie trimis în Parlament în cursul anului viitor. 

Pe 10 mai, ministrul justiției, Stelian Ion, declara, înainte de o discuție la Ministerul muncii privind pensiile speciale, că trebuie găsite soluții pentru toate tipurile de pensii speciale.

A doua zi, el a susținut că nu pot fi eliminate pensiile de serviciu:

 

"Sunt discuții care se derulează. Vor fi prezenți la aceste discuții de astăzi și reprezentanții sistemului judiciar, președintele CSM, doamna președintă a Înaltei Curți și doamna procuror general și vom discuta și astăzi, poate și în altă zi despre problema pensiilor, dar nu în ideea de a se elimina efectiv aceste pensii, pentru că nu este posibil. Știm foarte bine, au fost încercări de-a lungul timpului, am tras semnale de alarmă de-a lungul timpului să nu se creeze această iluzie în spațiul public și să nu se hrănească acest discurs că aceste pensii pot fi eliminate în totalitate. Aceste pensii de serviciu sunt protejate de Constituție și de deciziile Curții Constituționale”.


 

Reforma taxării transportului de mărfuri pe autostrăzi

Cristian Ghinea a explicat că Executivul de la Bruxelles a avut obiecții față de suma mare pentru autostrăzi - patru miliarde de euro - dar Bucureștiul a susținut că are nevoie de aceasctă alocare și s-a angajat să respecte planul de verde, precum și aplicarea unor ”reforme care să justifice acești bani de autostrăzi”.

”Vom face o reformă a taxării transportului de mărfuri pentru că, până la urmă, trebuie să avem acest principiu, fiecare plătește după câtă marfă transportă și pe ce distanță. Acum avem un sistem de roviniete în care toată lumea plătește la fel, indiferent cât folosește autostrăzile", a declarat Ghinea.

Blocaj în Parlament

Ministrul investițiilor și proiectelor europene a făcut apel la PSD să voteze în Parlament mecanismul de finanțare al PNRR până la finalul acestei luni: ”Comisia Europeană vrea să iasă pe piață să se împrumute pentru a finanța aceste planuri în iunie și, dacă nu ratificăm în cursul lunii mai, facem această încurcătură nenecesară”. 

La rândul său, liderul PNL Ludovic Orban a precizat luni că nu înțelege de ce PSD încearcă să facă o legătură între dezbaterea PNRR în Parlament și ratificarea EURATOM. 

”Pentru acest lucru, este necesară o majoritate calificată de două treimi în plenul Camerelor reunite. Ca atare, îi îndemn pe toți parlamentarii Opoziției să înțeleagă că nu pot să-și bată joc de toți cetățenii din Uniunea Europeană, inclusiv de cetățenii români, încercând să șantajeze cu neparticiparea la vot. Ratificarea este absolut necesară! Fără această ratificare, în toate țările membre, Comisia Europeană nu poate să deruleze procedurile de lansare a împrumuturilor și nu poate să asigure finanțarea pentru susținerea Mecanismului de Redresare și Reziliență”, a precizat Orban.