Noi alegeri legislative vor avea loc pe 25 iunie în Grecia, conform unui decret prezidențial publicat luni, la opt zile de la alegerile care nu au permis dreptei să obțină majoritatea absolută în pofida victoriei sale, scrie la Libre Belgique.

"Noi alegeri vor avea loc pe 25 iunie", arată decretul prezidențial. Data de 25 iunie este cea propusă de fostul prim-ministru conservator Kyriakos Mitsotakis după victoria partidului său conservator la scrutinul din 21 mai.

Formațiunea sa Noua Democrație și-a adjudecat 40,8% din voturi, adică peste 20 de puncte în plus față de principalul său adversar, partidul de stânga Syriza al fostului prim-ministru (2015-2019) Alexis Tsipras, care a suferit o usturătoare înfrângere.

Dar acest rezultat nu i-a permis să obțină majoritatea absolută în situația în care a exclus să formeze o coaliție cu un partener minoritar.

De îndată ce au fost cunoscute rezultatele, el și-a exprimat dorința să fie convocate noi alegeri legislative care se vor desfășura cu un fel de scrutin diferit, care va acorda de astă dată învingătorului un "bonus" de până la 50 de mandate.Kyriakos Mitsotakis, ajuns la putere în 2019 și care dorește să obțină un al doilea mandat, mizează pe acest al doilea scrutin pentru a obține majoritatea absolută.

Alegerile legislative din 21 mai s-au desfășurat în sistem proporțional simplu și tabăra dreptei a obținut 146 de mandate, în situația în care avea nevoie de 151 pentru a fi în măsură să formeze, singură, un guvern stabil.Așteptând viitoarele alegeri, a fost numit un guvern interimar având drept prim-ministru un înalt magistrat însărcinat să rezolve treburile curente, Ioannis Sarmas.

Slăbit, Alexis Tsipras a recunoscut că scrutinul din 21 mai a fost "un șoc dureros" pentru Syriza, dar a promis să lupte pentru următoarele alegeri.Scăderea puterii de cumpărare, inflația și salariile mici constituie principalele îngrijorări ale grecilor, care au arătat, prin scorul mic al Syriza, că vor să întoarcă definitiv pagina planurilor de ajutor și crizelor financiare, apreciau analiștii a doua zi după alegeri.

Sursa: RADOR