Grecia: Procurorul-șef pune la încercare statul de drept
Procurorul-șef grec Isidoros Ntogiakos a provocat marți o undă de șoc, după ce a decis că ADAE nu poate efectua audituri ale companiilor de telecomunicații pentru a afla cine e supravegheat de serviciile secrete elene.
ADAE este Autoritatea Elenă pentru Securitatea și Confidențialitatea Comunicațiilor.
El chiar a amenințat membri ai acestei agenții independente cu urmărirea penală, relatează EURACTIV.
Așa-numitul scandal "Watergate-ul grecesc", declanșat după ce s-a descoperit că mai mulți politicieni, jurnaliști și oameni de afaceri au fost supravegheați de serviciile secrete grecești în mandatul guvernului conservator al premierului Kyriakos Mitsotakis (PPE), este considerat o rană deschisă pentru țară și pentru viitoarele alegeri generale.
Mitsotakis a încercat să se distanțeze de acest scandal, spunând că nu cunoștea cazurile de interceptări telefonice, deși prima lege pe care a promulgat-o în calitate de prim-ministru a fost aceea de a trece în subordinea sa serviciile secrete.
ADAE este o autoritate independentă al cărei rol este prevăzut în Constituția Greciei. De când a izbucnit scandalul, mai multe persoane au solicitat autorității să afle dacă se află sub supraveghere.
Un articol EURACTIV a deschis Cutia Pandorei la sfârșitul lunii decembrie, după ce a dezvăluit că ADAE a efectuat un audit la compania de telecomunicații Cosmote și a constatat că telefoanele europarlamentarului Renew Europe Giorgos Kyrtsos și ale jurnalistului de investigație Tasos Telloglou erau ascultate.
În timpul auditului, procurorul-șef și-a exprimat rezerva cu privire la rolul ADAE în efectuarea unor astfel de controale.
ADAE a ignorat rezervele procurorului, a continuat auditul și chiar a înființat o echipă care să verifice companiile de telecomunicații.
Procurorul-șef a precizat marți că, potrivit unei noi legi, ADAE nu poate desfășura astfel de activități, iar dacă va face acest lucru s-ar putea confrunta cu sancțiuni penale.
"Urmare a caracterului deosebit de sensibil al problemei confidențialității comunicațiilor, sancțiunile penale prevăzute de regimul legislativ existent în cazul încălcării dispozițiilor relevante atât din partea unui membru al ADAE, cât și partea altor persoane […] sunt deosebit de grave, pedepsindu-se, în anumite condiții, chiar și cu închisoare", a spus procurorul șef.
O lovitură pentru statul de drept
Opinia sa a declanșat reacții puternice din partea tuturor partidelor de opoziție și din partea sistemului judiciar.
Toți consideră că opinia procurorului-șef blochează controalele ADAE, intimidează și împiedică anchetarea scandalului interceptărilor telefonice.
"Opinia domnului Ntogiakos este o încălcare flagrantă a Constituției. Nicio lege și nicio opinie nu poate invalida Constituția, iar misiunea ADAE definită acolo este de a controla și asigura confidențialitatea comunicațiilor”, a declarat liderul principalei formațiuni de opoziție Syriza, Alexis Tsipras.
Xenofon Contiades, profesor și președinte al Centrului de Drept Constituțional European, l-a criticat pe procuror: "Comunitatea juridică se va opune cu fermitate ingerinței de neconceput a procurorului în misiunea constituțională și legislativă a ADAE".
Guvernul grec a spus că "respectă pe deplin" justiția și l-a învinuit pe Tsipras de crearea unei atmosfere "toxice".
Furia tăcută a Comisiei
Europarlamentarul Syriza Kostas Arvanitis a spus că va ridica problema în fața autorităților UE relevante, deoarece avizul vizează ADAE "și statul de drept" din Grecia.
Arvanitis a mai spus că "nicio intimidare și nicio interferență nu poate opri ancheta în interiorul sau în afara țării".
Grecia încă așteaptă rezultatul anchetei comisiei PEGA a Parlamentului European cu privire la "Greek Watergate" și o vizită crucială la Atena a Comisiei LIBE.
Un oficial european a declarat pentru EURACTIV că Executivul de la Bruxelles consideră că chestiunea ar trebui "examinată de autoritățile naționale".
"Orice încercare a serviciilor de securitate națională de a accesa ilegal datele cetățenilor, inclusiv jurnaliștilor și adversarilor politici, dacă este confirmată, este inacceptabilă”, a spus oficialul european.
"Știți că urmărim îndeaproape situația din Grecia, precum și din alte state membre. Am monitorizat în mod regulat utilizarea programelor spion prin alte mijloace, de exemplu, în Raportul privind statul de drept", a spus oficialul, adăugând că utilizarea programelor spion "este una dintre problemele abordate în Raportul privind statul de drept din 2022".
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și vicepreședintele grec Margaritis Schinas, ambii aparținând aceleiași familii politice - Partidul Popular European (PPE) - ca și Mitsotakis, au păstrat tăcerea în legătură cu "Watergate-ul grecesc".
Verzii și Renew Europe au condamnat guvernul grec.
În special, eurodeputata Renew Europe Sophie in ‘t Veld a cerut Comisiei să rupă tăcerea și să vorbească, în timp ce colegul ei Giorgios Kyrtsos a acuzat PPE că încearcă să-l "albească" pe premierul grec în scandalul interceptărilor telefonice.
Comentarii