Prezența premierului grec Kyriakos Mitsotakis la întâlnirea de la Paris a liderilor care reprezintă țările „coaliției voluntarilor” să ofere garanții de securitate Ucrainei reprezintă o nouă ocazie pentru Grecia de a repeta condițiile de participare.

Potrivit ziarul elen „Kathimerini”, este de așteptat ca Mitsotakis să repete condiția clară pe care Atena a pus-o de la început, și anume participarea la o forță internațională numai după semnarea unui acord de încetare a focului în Ucraina. Nicio forță grecească nu va participa la nicio operațiune pe teritoriul Rusiei, iar în cazul unei încălcări a acordului de încetare a focului de către Moscova, forțele grecești vor reveni imediat în Grecia. Este evident că toate aceste poziții sunt formulate de Atena pe baza unui scenariu care rămâne teoretic până în prezent.

Posibilitatea ca misiunea să se desfășoare sub egida UE se îndepărtează tot mai mult, după ce Rusia și-a exprimat refuzul în acest sens, dar și din cauza atitudinii unor state membre precum Ungaria. În opinia Greciei, desfășurarea unei forțe sub auspiciile ONU ar putea fi cea mai bună soluție, în condițiile în care toate statele lumii participă la această organizație și, prin urmare, ar putea contribui la o astfel de misiune și forțe care se află în afara așa-numitei „coaliții a celor dispuși”, adică din țări din Africa, America Latină sau Asia.

În cazul în care acordul va avansa, încă nu este clar ce forțe va trimite Grecia. Adică dacă se va alege soluția dislocarii unor militari pe teritoriul ucrainean sau a participării la etapa maritimă a misiunii în Marea Neagră. Atena ar prefera participarea la etapa navală datorită naturii misiunii. Cu toate acestea, nu este clar cât de posibil este acest lucru, mai ales dacă va fi acceptată propunerea Turciei de a prelua comanda forței care va patrula în Marea Neagră. Potrivit unor surse bine informate ale Kathimerini, Turcia a invocat prevederile Convenției de la Montreux privind statutul Strâmtorilor, care permite accesul deplin în Marea Neagră doar statelor riverane (iar pentru celelalte state cu restricții temporale) și a propus să preia comanda forței navale în cooperare cu Bulgaria și România.

Gestionare atentă

Modul foarte atent în care Atena gestionează această problemă este legat, pe de o parte, de necesitatea ca Grecia să fie prezentă pe terenul evoluțiilor și, pe de altă parte, de a face acest lucru într-un mod care să asigure interesele naționale și viața personalului militar grec care ar putea fi mobilizat în Ucraina.

Un detaliu interesant, adesea subestimat, este însăși natura misiunii. Având în vedere că Ucraina se află în afara NATO, un posibil accident sau reinflamare a confruntărilor care ar duce la rănirea sau pierderea vieții unui militar dintr-o țară terță într-o zonă în care sunt desfășurate forțe de menținere a păcii, nu sunt acoperite de nicio prevedere colectivă, dar vor fi pe masa de discuție cu autoritățile ruse sau ucrainene.

Prin urmare, este absolut clar că într-o operațiune viitoare, zona geografică în care va fi dislocată o forță grecească este de mare importanță. Situația pe linia de contact dintre forțele ruse și ucrainene din estul Ucrainei va fi, de exemplu, complet diferită față de cea de la periferia Kievului, Lvivului sau a portului Odesa.

În contextul participării la astfel de evoluții, chiar dacă cu cu o viteză diferită, intră și decizia de participare a Greciei la planificarea misiunii încă de săptămâna trecută (la nivel de comandant de brigadă).

Sursa: Rador Radio România