Premierii Greciei și Poloniei îi cer președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, printr-o scrisoare, să conducă o inițiativă de creare a unui scut comun de apărare aeriană care să fie finanțat de blocul european, relatează Kathimerini.

Uniunea Europeană are nevoie de un nou „program emblematic”, cum ar fi un scut european de apărare aeriană, semnalează în scrisoarea lor Kyriakos Mitsotakis și Donald Tusk, potrivit Bloomberg.

Cei doi lideri cer ca această problemă să fie discutată la următorul summit UE, care este programat să aibă loc după alegerile europene, la sfârșitul lunii iunie.

Premierul grec a ridicat problema unei inițiative europene concrete de apărare la întâlnirea avută cu Donald Tusk în Polonia în aprilie anul trecut, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului grec pentru Bloomberg, confirmând conținutul scrisorii către von der Leyen.

Mitsotakis și Tusk propun, conform celor relatate de Bloomberg, crearea unui sistem integrat de apărare aeriană care va fi capabil să protejeze spațiul aerian comun al UE față de avioane, rachete și drone. Dezvoltarea și finanțarea unui proiect comun de apărare atât de mare la nivel european ar transmite mesajul că Europa este unită și hotărâtă să acționeze pentru a apăra în comun granițele sale.

Ursula von der Leyen subliniază într-o postare pe platforma X că Mitsotakis și Tusk au propus crearea unui scut de apărare aeriană. În același context, șefa Comisiei mai precizează că UE are nevoie de mai multe proiecte comune în etapa actuală.

Polonia a cheltuit 3,92% din PIB pentru apărare în 2023, iar Grecia, cu puțin peste 3%. Alături de SUA, acestea sunt cele trei țări NATO cu cele mai mari cheltuieli de apărare ca procent din PIB.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA