Electoratul a spus "nu" puterii absolute a partidului de guvernământ, notează publicația elenă To Vima.

Zâmbetele din duminica primului tur al alegerilor locale au "înghețat" în turul al doilea pentru partidul de guvernământ din Grecia, Noua Democrație, după ce a pierdut pariul de a câștiga toate cele 13 regiuni și cele mai mari 3 primării ale țării.

Cu toată mobilizarea dură a partidului, pe care însuși premierul a pariat, pentru susținerea candidaților, Noua Democrație a câștigat în cele din urmă doar conducerea a opt regiuni, după ce în ​​turul al doilea, din cei șase candidați ai partidului a ieșit învingător doar candidatul din Peloponez.

În rest, turul al doilea a însemnat o înfrângere clară pentru Noua Democrație, câștigătorii fiind fie candidații opoziției, fie independenți, fie rebeli rupți de linia partidului (care sunt împotriva lui Mitsotakis, fiecare din motive diferite). 

Guvernul a fost adus cu picioarele pe pământ 

Rezultatul alegerilor trebuie interpretat în orice caz ca un prim mesaj de contestare a puterii absolute a partidului de guvernământ, un mesaj înțeles deja de premierul grec. "Nu a fost o seară pentru bună pentru Noua Democrație", a declarat Mitsotakis duminică seara, adăugând că "guvernul trebuie să acționeze cu picioarele bine ancorate în pământ".

Votul din al doilea tur al alegerilor locale a echilibrat mesajul primului tur. Dominația absolută care se profila prin câștigarea tuturor regiunilor, celebrul slogan "13 din 13", nu s-a produs.

5 din cele 6 regiuni revendicate în turul al doilea au fost pierdute de partidul de guvernământ, printre care și Tesalia, o regiune cu un caracter deosebit de simbolic pentru care premierul Mitsotakis a pus în joc toată susținerea sa. (Tesalia a fost greu încercată la sfârșitul lunii august - începutul lunii septembrie de inundații catastrofale care au generat pagube uriașe, dar și furia oamenilor pentru modul de gestionare a crizei de către autorități - n.trad.).

Marea răsturnare de situație s-a produs însă la primăria Atena. Iar această răsturnare a trimis, la rândul ei, propriile-i mesaje răsunătoare. Pentru că rezultatul nu este doar un eșec personal al primarului în funcție, Kostas Bakoyannis (nepotul de soră al lui Mitsotakis - n.trad). Este și o înfrângere pentru Mitsotakis însuși.

Votul de blam nu a vizat doar acțiunile lui Bakoyannis la Primăria Atena. A fost un mesaj de dezaprobare adresat premierului. Electoratului nu pare să-i placă puterea absolută în politică. Și mai ales comportamentele care decurg din acestea. Așa că a avut grijă ca prin votul său să echilibreze lucrurile.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA