Atena intenționează să ramburseze anticipat în luna decembrie 5,3 miliarde de euro din împrumuturile acordate de țările din zona euro ca parte a primului pachet de salvare financiară, informează publicația Money Review.

De asemenea, intenționează să efectueze o nouă rambursare anticipată în 2024, au declarat oficiali ai Ministerului Economiei Naționale și Finanțelor de la Atena pentru Reuters.

Zona euro și FMI au împrumutat Grecia cu o sumă totală de 260 de miliarde de euro în timpul crizei datoriilor care a început la sfârșitul anului 2009, în schimbul unor măsuri dure de austeritate. Al treilea pachet de salvare s-a încheiat în 2018.

„Pe 15 decembrie, vom rambursa 5,3 miliarde de euro țărilor din zona euro, mai devreme decât era de așteptat”, a declarat un oficial pentru Reuters.

Acestea sunt împrumuturi care sunt scadente în 2024 și 2025.Grecia a depășit perioada de criză și și-a recâștigat ratingul de investment grade după 13 ani în care s-a aflat în categoria junk, iar anul trecut a rambursat integral (cu doi ani înainte de termen) împrumuturile către FMI, care acordase împrumuturi de 28 de miliarde de euro în perioada 2010 - 2014.

De asemenea, Atena a rambursat anticipat partenerilor săi europeni alte împrumuturi în valoare de 2,7 miliarde de euro.

Țările din zona euro au acordat Greciei împrumuturi bilaterale în valoare de 53 de miliarde de euro prin Greek Loan Facility (GLF) în timpul primului pachet de salvare financiară. Aceste împrumuturi au scadențe până în 2041. După rambursarea planificată pentru decembrie, suma totală rambursată de Grecia până acum se va ridica la 13 miliarde de euro.

De la ieșirea din memorandumurile de salvare financiară în 2018, Grecia și-a acoperit nevoile de împrumut de pe piețele financiare prin intermediul emisiunilor de obligațiuni.

În 2024, intenționează să împrumute în jur de 7 miliarde de euro, în timp ce are o „pernă” de lichiditate de peste 35 de miliarde de euro datorită creșterii economice puternice, a rezultatelor bune în încasarea veniturilor fiscale, precum și datorită excedentelor bugetare primare.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA