Regatul Unit trebuie să "reconstruiască relațiile" cu UE, "respectând în același timp decizia poporului britanic” care a votat părăsirea blocului comunitar în 2016, spune guvernatorul Băncii Angliei.

Discursul lui Andrew Bailey susținut joi în fața oamenilor de afaceri a marcat unele dintre cele mai puternice comentarii ale sale de până acum despre Brexit, spunând că una dintre consecințele acestuia a fost un comerț mai redus, relatează BBC.

El a evitat anterior să comenteze acest subiect, ținând cont de independența Băncii Angliei față de deciziile politice.

Bailey a spus că schimbarea relației cu UE a "cântărit" asupra economiei britanice.

"În calitate de funcționar public, nu iau nicio poziție cu privire la Brexit în sine", a spus el: "Dar trebuie să subliniez consecințele".

"Impactul asupra comerțului pare să fie mai mult în mărfuri decât în ​​servicii... Dar subliniază de ce trebuie să fim atenți și să salutăm oportunitățile de refacere a relațiilor, respectând în același timp acea decizie foarte importantă a poporului britanic", a spus el.

Poziția Guvernul e în continuare împotriva unei reveniri în UE, dar ministra de finanțe Rachel Reeves a mai spus în discursul său la Mansion House că ar putea exista o relație mai strânsă.

"Cel mai mare partener comercial al nostru este Uniunea Europeană. Nu vom inversa Brexit-ul sau nu vom reintra pe piața unică sau uniunea vamală. Dar trebuie să ne restabilim relația", a spus ea.

Bailey a spus că Regatul Unit nu ar trebui să se concentreze "doar asupra efectelor Brexit", avertizând despre "șocurile geopolitice și fragmentarea mai largă a economiei globale".

El a făcut un comentariu similar săptămâna trecută, când a fost întrebat despre președintele ales al SUA, Donald Trump, și despre amenințarea sa de a impune tarife de până la 20% la importuri.

Evaluarea impactului deciziei Regatului Unit de a părăsi UE asupra economiei a fost dificilă, având în vedere multiplele șocuri economice din ultimii ani.

Oficiul pentru responsabilitate bugetară și alți analiști independenți estimează că impactul va fi de 4% în 15 ani.

Comerțul cu mărfuri, în special în exporturile alimentare și agricole, a fost afectat în mod special de impunerea de noi bariere comerciale. Totuși, comerțul cu servicii, cum ar fi serviciile bancare, s-a descurcat mai bine decât se estima.

Unii politicieni au spus că ar putea exista o relație mai bună între Regatul Unit și UE.

"Trebuie să gândim pozitiv și să fim optimiști că se poate încheia o afacere mai bună pe acest front", a declarat ministrul de Finanțe al Spaniei Carlos Cuerpo pentru BBC.

Sir John Gieve, fost guvernator adjunct al Băncii Angliei, a declarat că Regatul Unit ar putea negocia "unele acorduri care să reducă barierele în calea comerțului".

Și el a exclus ca Marea Britanie să se alăture pieței unice sau uniunii vamale, dar a declarat pentru BBC Today ar fi "un ajutor major", "dacă am putea, în timp util, să ne apropiem de aderarea la uniunea vamală".