Primele două documente pentru demararea Programului Național de Redresare și Reziliență al României au fost aprobate în ședința de astăzi a Guvernului.

Este vorba despre două memorandumuri prin care Guvernul a mandatat Ministerul investițiilor și proiectelor europene și Ministerul finanțelor să semneze Acordul privind contribuția financiară nerambursabilă și Acordul de împrumut dintre Comisia Europeană și România.

Prin parafarea acestor împrumuturi, România va beneficia de o finanțare în sumă de 29,2 miliarde de euro din Mecanismul de Redresare și Reziliență pentru finanțarea reformelor și investițiilor incluse în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, anunță Executivul de la București.

Această sumă are două componente: un grant în valoare de 14,24 miliarde de euro și un împrumut în valoare de 14,942 miliarde de euro, acordat în condiții avantajoase, la nivelul costurilor Comisiei Europene.

Până la sfârșitul anului, România va beneficia de o prefinanțare de 3,793 miliarde euro, iar în cursul anului 2022 de o finanțare de aproximativ 6,171 miliarde euro, în ambele tranșe, prin Mecanismul de Redresare și Reziliență.

Banii se vor acorda în tranșe, în funcție de îndeplinirea unor obiective, numite jaloane și ținte.

În total, sunt 507 de jaloane și ținte care trebuie realizate până la 31 august 2026.

Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat că dorește renegocierea unor capitole din PNRR: 

”Vom merge cu cei de la PNL la Comisia Europeană și vom negocia anumite capitole din PNRR. O spun cu toată sinceritatea. Vom merge împreună și vom demonstra ce este sustenabil și ce nu este, ce ne angajăm, ce nu ne angajăm ... Există la Comisia Europeană această posibilitate. În șase luni anunți și într-un an poți să mergi la renegociere”. 

Consiliul UE aprobă PNRR

Mai mult pe EurActiv »