Guvernul ceh a extins miercuri controalele temporare la granița țării cu Slovacia până pe 2 februarie, a anunțat ministrul de Interne, Vit Rakusan, menținând măsurile instituite pentru combaterea migrației ilegale.

Cehia, împreună cu Germania, Polonia și Austria, au introdus controalele în septembrie și octombrie, pe fondul creșterii numărului emigranților care ajungeau în țările mai bogate din Europa de Vest, notează Reuters.

Controalele cehe trebuiau să expire miercuri la miezul nopții, înainte ca prelungirea să fie aprobată la o ședință de guvern. „Reacționăm la situația din țările vecine care extind și ele (controalele)”, a spus Rakusan.

Ministrul a precizat că poliția a verificat peste 680.000 de persoane și a interzis intrarea a peste 1.120 de persoane din octombrie încoace.

Slovacia a instituit de asemenea controale temporare la granița cu Ungaria, dar ministrul slovac de interne a spus că acestea vor fi ridicate după 22 ianuarie, potrivit informațiilor publicate miercuri de presa slovacă.

Slovacia a înregistrat o creștere de câteva ori a migrației ilegale în 2023, deoarece emigranții, în mare parte tineri din Orientul Mijlociu și Afganistan, au tranzitat țara după ce au intrat în Uniunea Europeană prin Ungaria și s-au îndreptat spre vest, în principal spre Germania. 

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA