Cotizația energetică de 20 de euro pentru fiecare MWh de gaz rusesc importat în Bulgaria sau transportat pe teritoriul ei este în vigoare din 13 octombrie 2023, conform mediapool.bg.

Operatorii rețelelor de transport și distribuție a gazelor trebuie să declare lunar aceste cantități și să plătească sumele până la data de 14 a lunii următoare. 

"Taxa introdusă recent pentru importul și tranzitul gazelor rusești prin Bulgaria nu va avea un impact negativ asupra consumatorilor europeni. Aceasta va afecta doar profiturile Gazprom”, i-a asigurat premierul bulgar Nikolai Denkov pe ambasadorii țărilor din Uniunea Europeană, la întâlnirea de miercuri, la care a participat și ministrul bulgar al afacerilor externe, Maria Gabriel, precum și cel al finanțelor, Asen Vasilev, și al energiei, Rumen Radev.

Serbia și Ungaria s-au plâns deja împotriva taxei, explicând că asta va scumpi pentru ele livrările de gaz rusesc, dar acest lucru a fost dezmințit de o serie de experți și chiar reprezentanți ai afacerilor din aceste țări au amintit că, în contractele sale, Gazprom livrează la prețurile de la frontieră. Potrivit acestora, doar Gazprom va fi partea afectată, dar președintele bulgar Rumen Radev și-a exprimat temerea că Bulgartransgaz s-ar putea să nu poată colecta această taxă de la compania rusă și va da faliment.

"UE nu ar trebui să fie dependentă de gazul rusesc. Nu este admisibil ca cu banii contribuabililor europeni să se finanțeze războiului Rusiei împotriva Ucrainei", a declarat din nou premierul Denkov. El a amintit că în ultimii ani s-a lucrat mult pentru ca Europa să poată primi gaz din surse diferite.

La o zi după vizita sa la Viena, premierul a prezentat din nou diplomaților UE argumentele pentru admiterea Bulgariei în spațiul Schengen. „Dacă nu va fi necesar să păzim granițele dintre Bulgaria și Grecia și Bulgaria și România, țara noastră va direcționa mult mai multe eforturi și resurse către granițele noastre cu Turcia și Serbia”, a spus el, citat de Serviciul de presă al guvernului. Premierul și-a exprimat speranța că, în luna decembrie, la ședința ordinară a Consiliului European, se va lua decizia corectă în favoarea cetățenilor bulgari și europeni și a mediului de afaceri.

Premierul a atras atenția asupra faptului că Bulgaria a făcut progrese mari în domeniul statului de drept, iar acest lucru este avut în vedere de partenerii țării și de Comisia Europeană. În cadrul conversației s-au mai discutat și alte subiecte importante, precum războiul din Ucraina, situația din Orientul Mijlociu, migrația, competitivitatea UE și alte probleme care se află pe ordinea de zi a viitoarei reuniuni a Consiliului European din această săptămână.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA