Guvernul francez încearcă să direcționeze mai bine economiile către apărare

Joi, 20 martie, Ministerul Economiei din Franța va reuni producători, bănci și companii de asigurări. Obiectivul este de a încuraja investițiile de capital în companii din sectorul apărării, scrie „Le Monde” (Franța).
„Pe de o parte, sunt francezi care vor să investească în companiile autohtone de apărare, fie din interes, fie din patriotism. Pe de altă parte, companiile franceze de apărare au nevoie de capital pentru a-și accelera rata de producție și pentru a-și îndeplini comenzile”.
În câteva rânduri postate duminică, 16 martie, pe rețeaua de socializare LinkedIn, Eric Lombard, ministrul economiei, a rezumat unul dintre principalele subiecte de pe agenda guvernului. Și anume: cum să mobilizăm investițiile private și economiile către cele aproximativ 2.000 de companii din sectorul apărării? Pentru că acestea au nevoie urgentă de capital și numerar pentru a putea face față creșterii cheltuielilor militare – dar și pentru a finanța cercetarea și inovarea.
Joi, 20 martie, ministrul economiei și colegul său din forțele armate vor reuni la Bercy pentru discuții pe această temă industriași, investitori – bancheri și asigurători –, precum și doi jucători din finanțarea publică, Caisse des Dépôts și Bpifrance, pentru a încerca să ofere câteva răspunsuri. Cu un principiu de bază reafirmat de ministrul Lombard în intervențiile sale publice din weekend: nu li se va impune nimic celor care dețin economii, ei trebuie să poată alege liber să-și investească economiile în favoarea efortului militar.
Confruntată cu nevoia de a-și asigura autonomia strategică, Europa are cel puțin un avantaj major: poate conta pe un volum abundent de economii. Franța, în zona euro, este deosebit de bine situată. Conturile Livret A, asigurările de viață și alte forme de investiții au reprezentat, în 2024, aproape 6.400 de miliarde de euro la un loc, potrivit cifrelor Banque de France. De peste două ori valoarea produsului intern brut din același an (2.917,4 miliarde de euro).
Acest fond a crescut considerabil după pandemia de CoViD-19: în cinci ani, francezii nu și-au relaxat eforturile de economisire, care astăzi rămân în jur de 18% din venitul lor disponibil.
Întrebarea este cum să se creeze conducta care va direcționa o parte din ce în ce mai mare din acest profit extraordinar către industria de apărare? Nu lipsesc ideile, nici reticența sau dificultățile tehnice.
„La concurență cu locuințele sociale”
Crearea unui livret de economii pentru apărare, de exemplu, care să completeze gama actuală de Livret A, Livret d'épargne populaire (LEP) sau Livret développement durable (LDD), ar avea cu siguranță un simbolism real. Dar, dincolo de simbol, această opțiune are și mai multe defecte. Lung și complex de configurat – ar necesita crearea unui produs de la zero – „nu corespunde în totalitate nevoilor”, subliniază palatul Bercy.
Prin natura sa, industria militară necesită investiții stabile, pe termen lung, în timp ce conturile de economii sunt relativ lichide. În plus, „concurența cu locuințele sociale”, finanțate în mod tradițional de Livret A, constituie un scenariu riscant din punct de vedere politic.
Ideea lansării unui împrumut de la francezi nu este agreată de executiv. „Un împrumut mare se numește de fapt datorie”, reamintește Palatul Bercy.
Ar rămâne așadar asigurarea de viață, care constituie o mare parte a depozitului francez: peste 2.000 de miliarde de euro și o creștere regulată. Dar mai trebuie găsită o modalitate de a direcționa o parte din aceste economii pe termen lung către companiile de apărare, indiferent dacă sunt sau nu listate la bursă, fără a constrânge „economisitorii” sau sectorul financiar.
Acest exercițiu delicat ar putea duce la crearea de fonduri dedicate sau etichetate ca atare. Printre referințele citate în mod regulat se numără inițiativa Tibi, lansată în 2019 în favoarea sectorului high-tech, prin aprobarea de fonduri. Sistemul a servit drept catalizator pentru finanțarea pe care Bercy a estimat-o la aproape 30 de miliarde de euro în perioada 2019-2024.
Reticența fondurilor de economii
„Definirea unor criterii comune ar face posibilă direcționarea economiilor pe termen lung către companii care vor crește și care trebuie să-și consolideze capitalul propriu, permițând în același timp tuturor să rămână liberi în alegerile lor investiționale”, spune Thierry Laborde, director general adjunct al BNP Paribas.
Oricare ar fi soluțiile adoptate, autoritățile publice și sectorul financiar vor trebui să țină cont și de reticența anumitor economiști de a finanța proiectarea și producția de arme, chiar dacă evenimentele recente au schimbat semnificativ dezbaterea privind compatibilitatea finanțării apărării cu definirea unei investiții durabile care respectă criteriile de mediu, sociale și de guvernanță (ESG).
„Respectarea criteriilor de durabilitate este o problemă cheie în investițiile în sectorul apărării. Dar aceste noțiuni nu se mai opun sistematic, o evoluție pe care o vedem în rândul multor investitori”, notează Raphaël Thuin, director strategii piețe de capital la grupul de management al activelor Tikehau Capital, al cărui fond dedicat suveranității europene investește 20% din portofoliu în apărare.
Sursa: Rador Radio România
Comentarii