Refugiații care sosesc în UE ar trebui să treacă prin procedurile de azil la frontierele externe ale blocului comunitar, conform noii poziții a Berlinului, care prevede și relocarea migranților între țările Uniunii.

În timp ce discuțiile interinstituționale privind Pactul UE privind migrația și azilul se poartă de circa o lună între Consiliul Uniunii Europene și Parlamentul European, guvernul tripartit al Germaniei a ajuns în weekend la o poziție comună, scrie EURACTIV Germania.

Coaliția a ajuns la un acord asupra setului de legi propus de Comisia Europeană, a confirmat duminică seara ministra de interne Nancy Faeser (SPD, S&D).

Potrivit lui Faeser, Berlinul va face eforturi pentru ca "procedurile de azil" să fie puse în mișcare "la frontierele externe ale UE", înainte ca solicitanții de azil să intre în statele membre aflate la granițele externe ale Uniunii.

"Asta înseamnă că înregistrarea și identificarea refugiaților vor avea loc deja acolo", a explicat ea la televiziunea publică germană.

Migranții ar putea fi ținuți la granițele UE până la 12 săptămâni, cât timp are loc acest proces de înregistrare, a adăugat ea.

În același timp, Guvernul german va face eforturi pentru ca celelalte state membre ale UE să dea dovadă de solidaritate și să preia solicitanții de azil din țările din prima linie, precum Grecia sau Italia.

În timp ce Faeser nu a răspuns la întrebări cheie: dacă procedurile obișnuite de azil sau doar primele controale vor fi finalizate la frontierele externe, compromisul din cadrul coaliției pare să reflecte în mare propunerile Comisiei în această privință.

Executivul de la Bruxelles a propus, de asemenea, controale mai dure la frontierele externe, combinate cu un mecanism de solidaritate între țările UE atunci când vine vorba de distribuirea migranților.

Între timp, Faeser și-a exprimat speranța că discuțiile privind pachetul de reforme ar putea fi încheiate înainte de alegerile europene din primăvara lui 2024.