Cu 132 de voturi pentru, 86 contra și o abținere, Camera Deputaților a aprobat definitiv înființarea Comisiei parlamentare de anchetă privind gestionarea urgenței COVID-19, transmite cotidianul italian Corriere della Sera.

Italia Viva a votat pentru împreună cu restul majorității. Textul - aprobat în primă lectură de Cameră, modificat de Senat, și aprobat joi, la a treia lectură de Montecitorio  - prevede ca Comisia să fie formată din cincisprezece senatori și cincisprezece deputați, numiți proporțional cu numărul de membrilor grupurilor parlamentare, asigurând prezența unui reprezentant pentru fiecare grup existent în cel puțin o filială a Parlamentului.

Sarcina comisiei va fi să investigheze acțiunile guvernului Conte II, aflat în funcție în perioada urgenței Covid, și cele ale Ministerului Sănătății, condus de ministrul de atunci Roberto Speranza. Cererea de verificare a rolurilor jucate de Regiuni și autoritățile locale și măsurile adoptate de acestea a fost respinsă.

Printre sarcinile Comisiei se numără evaluarea eficacității, a rapidității și a rezultatelor măsurilor adoptate de guvern; constatarea motivelor neactualizării Planului de pandemie întocmit în 2006,  neactivarea planului aflat în vigoare după declararea stării de urgență sanitară internațională de către OMS la 30 ianuarie 2020; verificarea sarcinilor și evaluarea eficacității și verificarea rezultatelor activităților grupului de lucru înființat la Ministerul Sănătății la 22 ianuarie 202, responsabil cu coordonarea inițiativelor privind Covid și a Comitetului tehnico-științific.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA