Guvernul Italiei reia transferurile de migranți către Albania în pofida unor decizii în instanță
Ofițerii italieni vor fi cazați în hoteluri de patru stele din Albania pe toată durata proiectului.
Guvernul italian continuă transferul migranților în Albania folosind nava Libra a marinei, în pofida hotărârilor judecătorești împotriva programului de externalizare și a costurilor în creștere.
În ciuda riscului unor noi eșecuri în instanță, guvernul așteaptă instrucțiuni suplimentare de la Ministerul de Interne. Transferurile sunt de așteptat să fie reluate în această săptămână, la 20 de zile după ce prima misiune a fost oprită, când doi migranți au fost returnați, deoarece s-a constatat că aveau sub 18 ani. Apoi, un tribunal din Roma a decis că alți 12 migranți trebuie să rămână în Italia.
Pe 18 octombrie, instanța din Roma care se ocupă de cazurile privind migrația a refuzat să valideze detenția migranților în Albania, în timp ce Curtea de la Bologna a transmis o întrebare Curții Europene de Justiție privind "țările sigure".
Aceste decizii au declanșat o dispută puternică între guvern și sistemul judiciar.
Pe măsură ce tensiunile sunt în creștere, a fost instituită o securitate sporită pentru judecătoarei Silvia Albano, care face parte din cei șase judecători din Roma care au refuzat să valideze detențiile albaneze, după ce a primit amenințări cu moartea. În apropierea locuinței și a locului ei de muncă au fost staționate patrule de securitate.
Și premiera Giorgia Meloni a declarat că a primit amenințări cu moartea.
Giuseppe Santalucia, președintele Asociației Naționale a Magistraților (ANM) din Italia, a pus sub semnul întrebării criticile la adresa deciziei instanței din Bologna de a solicita clarificări UE cu privire la legalitatea detențiilor albaneze.
Avocații penaliști și-au exprimat, de asemenea, sprijinul sâmbătă, spunând într-o scrisoare că este "practic imposibil" ca hotărârea să fie văzută ca un atac politic.
Politicieni din opoziție, inclusiv Nicola Fratoianni de la Alianța Verzilor și a Stângii, au denunțat planul drept o "operațiune de propagandă costisitoare".
În schimb, Manfred Weber, liderul Partidului Popular European (PPE), a susținut, într-o declarație pentru La Stampa că "toate soluțiile inovatoare au nevoie de timp" și a descris modelul albanez drept o încercare europeană de a dezmembra rețelele de migrație ilegală.
Între timp, au apărut plângeri cu privire la costurile de cazare pentru personal, guvernul de la Roma alocând 9 milioane de euro pe an pentru a găzdui 300 de ofițeri în Albania în hoteluri de patru stele.
Cu toate acestea, surse din Ministerul de Interne au precizat că "suma de 9 milioane de euro reprezintă costul maxim estimat, presupunând utilizarea deplină a personalului de securitate alocat" și că "alegerea dotărilor s-a făcut conform standardelor stabilite prin acordurile sindicale".
În plus, Curtea de Conturi a Italiei a început să examineze plângerile Italia Viva și ale Mișcării Cinci Stele, conform cărora transportul de 16 migranți de către Balanță în Albania a reprezentat o gestionare financiară defectuoasă. Auditorii au demarat evaluări preliminare care ar putea duce la investigații suplimentare dacă este necesar.
Comentarii