Guvernul Meloni își menajează super-bogații
În timpul ultimei ședințe înainte de vacanța de vară, guvernul italian a majorat taxele fiscale.
Roma plănuiește, astfel, să implice băncile în elaborarea următorului său buget, fără a repeta eroarea unei taxe pe super-profiturile lor, dar mai ales vrea să încurajeze instalarea de miliardari în peninsulă, scrie Les Echos.
Guvernul Meloni pleacă în vacanță. Ultimul consiliu de miniștri înainte de vacanța de vară a adoptat un „Decret Omnibus”, cu cele mai diverse anunțuri privind impozitarea, planul european de redresare și chiar crearea unui Comitet Național pentru a sărbători cei 2.500 de ani ai orașului Napoli.
Dar declarațiile ministrului economiei, Giancarlo Giorgetti, cu privire la contribuția băncilor pentru a facilita pregătirea viitorului buget și la impozitul unic pe averea super-bogaților au atras atenția. Și din motive întemeiate, aceste subiecte fiind controversate. Băncile vor fi implicate Giorgia Meloni nu va repeta greșeala care i-a atras dușmănia lumii afacerilor în urmă cu doar un an. Spre surprinderea tuturor, ea a anunțat o taxă de 40% pe super-profiturile băncilor, înainte de a fi nevoită să dea înapoi.
Guvernul neagă astfel categoric zvonurile din ultimele săptămâni privind instituirea unui debit forțat care vizează băncile. El va cere totuși o contribuție de solidaritate pentru elaborarea care se anunță dificilă a legii finanțelor din toamnă. „Cu siguranță, băncile, ca și alte companii care realizează profit, vor fi chemate să contribuie la finanțele publice. Cred că nu este nimic ciudat în asta”, a spus ministrul economiei. O declarație care mulțumește sindicatele din sectorul bancar, care amintesc că în prima jumătate a anului 2024, cele cinci principale institute de credit italiene au realizat profituri de 12 miliarde de euro.
Giancarlo Giorgetti a salutat veniturile din impozite mai mari decât așteptările sale de la începutul anului, câștiguri de capital estimate la 10 miliarde de euro. „Sunt departe de a avea un cufăr de bani”, a corectat el totuși, conștient că va trebui să găsească cel puțin 16 miliarde de euro pentru a suplini numeroasele reduceri de taxe promise de Giorgia Meloni pentru a susține cele mai vulnerabile gospodării. La fel ca Franța, Italia face obiectul unei proceduri de deficit excesiv la Bruxelles.
Rămâne problema sensibilă a „taxei forfetare Scrooge McDuck /personaj de desene animate Disney/”. Așa este poreclit impozitul unic pentru miliardari introdus în 2017 în Italia. Acesta își propune să încurajeze străinii foarte bogați să se stabilească și să investească în peninsulă, respectiv italienii expatriați să se întoarcă cu capitalul lor. Ei beneficiază de un regim fiscal foarte generos, cu un impozit anual de 25.000 de euro pentru 100.000 de euro de venituri realizate în străinătate și reinvestite în peninsulă. Valabil cincisprezece ani, impozitul poate fi extins și la membrii familiei. Suma veniturilor generate în străinătate reinvestite în Italia se dublează, de la 100.000 de euro la 200.000 de euro pe an. Tot cu o taxă anuală de plătit de 25.000 de euro.
Giancarlo Giorgetti precizează că prevederea se va referi doar la nou-veniții care se stabilesc în Italia și nu la cei care locuiesc deja acolo. Facilitatea a atras 1.186 de super-bogați din 2017. Este „foarte greu de evaluat” cât au investit aceștia în peninsulă, a recunoscut ministrul economiei. Giancarlo Giorgetti a dorit să-și reitereze opoziția „față de lansarea unei curse între țări” „care vizează crearea unor situații fiscale favorabile pentru oameni și întreprinderi. Dacă începe o astfel de competiție, țări precum a noastră, care au un spațiu fiscal foarte limitat de manevră, sunt sortite să piardă”.
Această măsură contrazice însă angajamentele țărilor G20 și G7, prezidate în prezent de Italia, de a „coopera” pentru ca super-bogații să fie impozitați mai mult, în numele luptei împotriva inechității.
Sursa: RADOR RADIO ROMANIA
Comentarii