Guvernul ungar va aproba nicio finanțare UE până când Ucraina nu va elimina banca OTP de pe lista neagră a sponsorilor războiului, spune ministrul de externe Peter Szijjártó.

Potrivit unui comunicat dat publicității de Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului Exterior din Ungaria, în cadrul unei conferințe de presă organizată după reuniunea comitetului economic mixt ungaro-iordanian, șeful diplomației ungare a calificat drept revoltător, inacceptabil și scandalos faptul că autoritățile ucrainene au inclus pe această listă, din motive false și ridicole, cea mai mare bancă ungară, care are în portofoliul său conturile a aproximativ trei milioane de persoane, relatează agenția MTI.

"Chiar avem uneori sentimentul că suntem batjocoriți, singurul motiv pentru care nu spunem asta mai des este acela că la vecinii noștri se desfășoară un război, iar într-o astfel de situație trebuie să îți alegi cu grijă expresiile pe care le folosești", a spus ministrul, care a adăugat: "Dar faptul că facem tot ce putem pentru a ajuta ucrainenii, că poporul ungar plătește prețul unui război cu care nu are nicio legătură, iar răspunsul la această realitate este că cea mai mare bancă ungară este trecută pe lista rușinii - este prea de tot".

Péter Szijjártó a declarat în legătură cu argumentele ucrainene în favoarea includerii băncii OTP în această listă că nu știe dacă ar trebui să râdă sau să plângă.

"Am vrea să râdem pentru că sunt lucruri ridicole care sunt aduse în discuție, dar din moment ce situația este gravă, suntem mai degrabă îngroziți. Prin urmare, poziția noastră este clară: atât timp cât OTP nu va fi scoasă de pe această listă, Ungaria nu va mai aproba nicio finanțare din partea UE privind livrarea de armament către Ucraina", a precizat oficialul ungar, menționând: "Nu vom fi de acord cu cele 500 de milioane de euro și ar fi mai bine dacă nu s-ar propune niciun fel de finanțare privind noi livrări de armament".

Referitor la ratificarea aderării Suediei la NATO, ministrul a subliniat că decizia în acest sens depinde exclusiv de deputații ungari, Guvernul este pregătit să ratifice aderarea, întrucât a depus propunerea cu mult timp în urmă.

Ministrul a mai precizat că a avut mai multe consultări cu omologul său turc în ultimele zile și comunicarea va rămâne în continuare strânsă, deoarece Ankara va purta discuții atât cu Suedia, cât și cu NATO. "Dacă situația se va debloca, ne vom respecta, bineînțeles, promisiunea că Ungaria nu va împiedica nicio țară în privința aderării", a subliniat Péter Szijjártó. 

Sursa: RADOR