Primul-ministru polonez, Mateusz Morawiecki, a dezvăluit întrebarea celui de-al treilea referendum pe care dorește să-l realizeze concomitent cu alegerile legislative din 15 octombrie, scrie Diario de Noticias.

"Sprijiniți primirea a mii de imigranți ilegali din Orientul Mijlociu și din Africa în baza mecanismului de relocare forțată impus de birocrația europeană?" Celelalte întrebări, anunțate în ultimele zile, se referă la privatizarea companiilor publice și la creșterea vârstei de pensionare, pe care actualul executiv a coborât-o la 60 de ani pentru femei și la 65 pentru bărbați. O a patra întrebare va fi cunoscută astăzi, potrivit agenției de presă poloneze PAP.

Ideea naționaliștilor din partidul Lege și Justiție (PiS, în acronimul polonez) este de a prezenta principalul adversar - Platforma Civică a fostului prim-ministru și fost președinte al Consiliului European, Donald Tusk - drept o amenințare la adresa intereselor polonezilor. Aceasta deoarece partidul pro-Uniunea Europeană a majorat vârsta de pensionare când era la guvernare, între 2007 și 2015, a susținut unele privatizări (criticii își amintesc faptul că PiS a realizat și unele dezastruoase) și s-a arătat dispus să primească mii de migranți înainte de a părăsi puterea.

Întrebările au fost dezvăluite de Morawiecki în videoclipuri pe Twitter (acum X). În cel referitor la imigrație, care durează mai puțin de două minute, apar imagini cu Tusk - prezentat drept "cea mai mare amenințare la adresa securității Poloniei" de către liderul PiS, fostul prim-ministru Jaroslaw Kaczynski. "Nu vom permite ca Tusk, un trimis al elitelor de la Bruxelles, să distrugă securitatea în Polonia", adaugă actualul vicepremier, care este privit drept adevăratul lider al țării.

Videoclipul prezintă, de asemenea, imagini cu mașini incendiate și alte acte de violență stradală, precum și un bărbat de culoare care linge un cuțit într-un gest agresiv. "Cu toții vedem ce se întâmplă pe străzile Europei Occidentale: violuri, asasinate, incendii, distrugeri de străzi, cartiere ale terorii... Vreți să se întâmple asta și în Polonia? Vreți să nu mai fiți stăpâni în propria țară?", întreabă Kaczynski. PiS critică în mod deosebit imigrația din Orientul Mijlociu și din Africa, dar a deschis ușa miilor de ucraineni care fug de război.

Ideea PiS este să facă apel la emoție pentru a-și mobiliza alegătorii conservatori, pentru a-și garanta un al treilea mandat consecutiv inedit. Partidul aflat la putere se află în frunte în sondaje, cu 33%-36% din voturi, dar nu are asigurată o majoritate suficientă pentru a guverna. Platforma Civică, unul dintre cele patru partide din Coaliția Civică, înregistrează 26-32%, în funcție de sondaje.

În afară de Tusk, PiS a încercat să atace Germania, Kaczynski sugerând la un miting de vineri că Berlinul dorea să se amestece în campanie. În cauză sunt unele declarații ale liderului Partidului Popular European, Manfred Weber, care într-un interviu a acuzat PiS de încălcarea principiilor statului de drept și a libertății presei, considerând partidul polonez – ca și alții – drept "dușmanii noștri". Potrivit analiștilor citați de AFP, între 30% și 40% dintre polonezi nu au încredere – sunt chiar ostili – în Germania. 

sursa: RDOR