Guvernul ucrainean a propus joi prima majorare de taxe pe timp de război pentru a strânge noi fonduri pentru arme și salariile militarilor, în timp ce conflictul cu Rusia intră în a 29-a lună, transmite Reuters, citată de Agerpres.

În ședința săptămânală, guvernul a aprobat modificări la legea bugetului pentru 2024, crescând cheltuielile pentru apărare cu 495,3 miliarde de grivne (11,9 miliarde de dolari), au declarat oficiali guvernamentali și parlamentari.Până acum, Ucraina planificase un buget militar de circa 1.700 mii de miliarde de grivne pentru 2024.

Modificările mai trebuie aprobate de parlament și promulgate de președintele Volodimir Zelenski pentru a intra în vigoare.

Guvernul a propus, de asemenea, o creștere a impozitelor și a altor taxe, de la o taxă de război plătită de rezidenți până la introducerea de taxe suplimentare la unele importuri și creșterea accizelor la combustibil.

Potrivit Ministerului de Finanțe, modificările propuse sunt 'opțiunea cea mai blândă' pentru a finanța nevoile militare suplimentare, precizând că doar o treime dintre acestea vor fi acoperite prin creșteri de taxe.

Cheltuielile pentru apărare ale Kievului continuă să crească pe măsură ce guvernul a lansat o nouă campanie de mobilizare pentru a aduce trupe proaspete în prima linie. Ucraina se concentrează, de asemenea, pe dezvoltarea industriei interne de armament.

Pentru a putea aloca mai mulți bani armatei, guvernul a propus diferite creșteri de taxe, urmărind să colecteze venituri suplimentare de 140 miliarde de grivne.

Guvernul cere parlamentului să ia în considerare o creștere a taxei individuale pe timp de război de la 1,5% în prezent la 5%.

Proiectele de propuneri publicate de mai mulți parlamentari au arătat ca guvernul intenționează să extindă numărul de afaceri eligibile să plătească această taxă, pentru a include antreprenorii individuali, microîntreprinderile și întreprinderile mici.

Ministerul Finanțelor mai are în plan că strângă circa 362 miliarde de grivne de pe urma eforturilor de a reduce economia gri, și de pe piața internă.

Guvernul mai propune să își reducă bugetul propriu de cheltuieli pe 2024 cu 65,7 miliarde de grivne, inclusiv prin economii la plata datoriilor externe.

Deputata Roksolana Pidlasa, șefa comisiei pentru buget, a spus că parlamentarii vor lua în discuție aceste amendamente în viitorul apropiat.

În ce privește cheltuielile sociale și umanitare, guvernul este dependent de ajutorul financiar internațional, primind până acum, începând din februarie 2022, circa 89 miliarde de dolari de la partenerii occidentali.