Documente confidențiale transmise de Ministerul investițiilor și proiectelor europene Comisiei și consultate de SpotMedia.ro arată că autoritățile de la București își asumă ca pierdere o sumă importantă de bani în PNRR.

Documentele trimise de Guvern Comisiei, care vor fi discutate vineri la Bruxelles, arată că MIPE admite oficial că este gata să abandoneze 700 de milioane de euro, din cauza neîndeplinirii tuturor țintelor și jaloanelor din PNRR aferente tranșei doi.

Pe lângă acești bani, riscăm să pierdem alte 2,1 miliarde de euro, astfel că suma totală pe care România ar urma să o rateze din PNRR se ridică la 2,8 miliarde de euro, notează SpotMedia.ro.

Deputatul USR Iulian Bulai a declarat joi că a fost informat de reprezentanți ai Comisiei Europene că nu s-a decis și nu s-a trimis nicio solicitare formală de către autoritățile române pentru a modifica Planul Național de Redresare și Reziliență și există "mari vulnerabilități" în PNRR cu privire la investițiile din domeniile energiei și medical.

La rândul său, deputatul USR Cristian Seidler a menționat că reprezentanții Comisiei Europene sunt la curent cu proiectul de lege inițiat de Guvern cu privire la pensiile speciale:

"Aceștia erau la curent cu proiectul de lege referitor la așa-zisa reformă a pensiilor speciale, dar și cu amendamentele din Senat și au fost foarte clari - în forma actuală, această lege nu corespunde cu jalonul din PNRR. Am întrebat și câți bani ar pierde România dacă jaloanele referitoare la reforma sistemelor de pensii nu ar fi îndeplinite. (... ) Răspunsul dânșilor a fost că România riscă să piardă miliarde de euro dacă ratează aceste reforme. Ei speră că totuși România va îndeplini aceste jaloane și va primi banii aferenți, pentru că are nevoie de acești bani pentru reforme și pentru investiții. Pe 31 martie, expiră termenul limită pentru adoptarea noii legi a pensiilor contributive, iar Guvernul nici măcar nu a adoptat acest proiect în ședință de Guvern. (...) România este într-o întârziere majoră și cu reforma sistemului de pensii contributiv, nu doar cu reforma sistemului de pensii speciale", relatează Agerpres.

Senatul a adoptat așa-zisa reformă a pensiilor speciale, dar nu rezolvă problema "specialilor"

Mai mult pe EurActiv »