Cu doar câteva zile înainte de alegerile din SUA (5 noiembrie), capitalele europene așteaptă cu prudență rezultatele unor alegeri în care nu au niciun cuvânt de spus, dar care, fără îndoială, vor avea o influență decisivă asupra viitorului Europei.

Rețeaua Euractiv a adunat reacțiile liderilor naționali, oficialilor și experților pentru a vedea care sunt așteptările și îngrijorările capitalelor europene în cazul unei victorii a candidatului republican Donald Trump sau a candidatei democrate Kamala Harris.

Pe fondul unei mai mari impredictibilități care a caracterizat mandatul anterior al lui Trump, capitale europene cântăresc mai mult asupra consecințelor unei reveniri la putere a candidatului republica.

Rezultatul alegerilor din SUA va fi crucial pentru estul european al Mediteranei, o regiune extrem de sensibilă considerată cheie pentru obiectivele de politică externă ale Occidentului în Orientul Mijlociu și, într-o oarecare măsură, în Ucraina. 

Pe cine preferă românii

Un sondaj INSCOP la comanda Libertatea arată că românii au păreri împărțite cu privire la care dintre cei doi candidați la președinția SUA, Kamala Harris sau Donald Trump, ar fi un prieten mai bun al României.

Întrebați care dintre cei doi candidați la alegerile prezidențiale din SUA cred că ar fi un prieten mai bun al României, 43,4% o indică pe Kamala Harris, iar 38,4% pe Donald Trump.

1,3% au ales varianta "amândoi la fel", iar 3,8% niciunul. 12% spun că nu știu, iar 1,1% nu răspund la această întrebare.

Liniște printre candidați

România e în plină campanie electorală pentru prezidențiale, iar candidații evită să se pronunțe. Excepție face candidatul AUR, George Simion, care se declară împotriva ideologiei woke și spun că îl preferă pe Trump. 

Liderul AUR George Simion a fost întrebat săptămâna trecută la Prima TV, cine și-ar dori să iasă președinte la alegerile din SUA. 

”Donald Trump. Suntem împotriva ideologii acesteia woke, de trans-umanism și toate chestiunile pe care încearcă mediul universitar din SUA și elitele din SUA să le transpună în lumea liberă. SUA sunt partenerul nostru strategic și ne va afecta dacă vor continua cu această politică democrată. Cred că o administrație republicană și Donald Trump o să reușească să aducă pace în multe colțuri din lume”, a răspuns Simion, potrivit News.ro.

Întrebată luni, într-o dezbatere electorală organizată de Antena 3 CNN, Elena Lasconi, candidata la prezidențiale a USR (Renew), dacă o preferă pe Kamala Harris sau pe Donald Trump, ea a răspuns scurt: "Eu aleg America, noi avem un parteneriat strategic, suntem aliați NATO, indiferent cine ar fi la Casa Albă, noi mergem pe linia occidentală”. 

”Logică tranzacționistă”

Surse diplomatice au explicat pentru Euractiv că e important și cine câștigă alegerile din România și cum va ști viitorul președinte - cel care dă tonul politicii externe românești - să construiască o relație cu omologul american, mai ales dacă acesta va fi Trump.

Și Cristian Diaconescu, candidat independent la funcția supremă și fost șef al diplomației române, spune că Trump preferă mai degrabă relațiile bilaterale celor din instituțiile multilaterale.

"Dacă Donald Trump va deveni președinte, se intră într-o logică ceva mai tranzacționistă. Zona de decizie multilaterală, mai ales NATO, va fi subsumată unei tentații a președintelui Trump de a avea înțelegeri mult mai rapide, mai ales din punct de vedere bilateral”, a explicat pentru Euractiv România fostul ministru de Externe.

Trump pune "foarte mare accent pe rapiditatea găsirii unor soluții în situații de criză”, iar, în astfel de situații, dacă "figurezi în agenda celui care face tranzacția, în mod evident șansele de reușită sunt foarte mari pentru că sunt mult mai rapide și depășesc nivelul deciziilor unanime în cadrul instituțiilor multilaterale”, a mai spus Diaconescu.

”Multilateralul, într-un fel, va aștepta răspunsul bilateral, sau vor fi semnale ale prevalenței răspunsului bilateral, mai ales în ceea ce privește situațiile de criză, sprijinirea Ucrainei, prezența militară americană în Europa. Nu e o problemă de reducere, care să pună în pericol securitatea europeană din perspectiva americană, ci o chestiune de regândire, mai ales plecând de la relațiile bilaterale, fie că discutăm despre cooperarea în Europa, fie în legătură cu decidenții, chiar autocrați, la nivel global”, este de părere fostul ministru de Externe și al Justiției.

Fără schimbări majore

Din punctul de vedere al fundamentelor relației bilaterale, Diaconescu subliniază că Parteneriatul Strategic încheiat de România cu SUA este ”cel mai consistent” în comparație cu alte relații de același tip.

Nici din punctul de vedere al instituțiilor și al proiectelor nu vor avea loc ”schimbări semnificative”, în opinia sa.

Analistul politic Costin Ciobanu nu se așteaptă la ”schimbări majore” în relația bilaterală. Mai mult, el apreciază că alegerile din România au ”o probabilitate aproape nulă de a produce surprize în ceea ce privește angajamentul viitorului președinte, guvern și parlament față de consolidarea Parteneriatului Strategic”. 

Diferențe în politica externă

”Totuși, există diferențe semnificative în politica externă între cei doi candidați, unele care țin de stil, altele de substanță. În aceste zile, privind și la sondajele de opinie, foarte multă lume se întreabă cum va arăta politica externă americană în timpul unui eventual al doilea mandat Trump. Sunt chestiuni care pot avea consecințe majore pentru securitatea și bunăstarea României. Poate cel mai important, ne întrebăm ce va face Trump pe tema războiului din Ucraina, ce se va întâmpla cu sprijinul economic și militar pentru Kiev și cum se va poziționa el în relația cu Rusia și Vladimir Putin”, a explicat Costin Ciobanu pentru Euractiv România.

După o relație ”cu asperități” în primul mandat, e de urmărit și cum va evolua coordonarea dintre Europa și SUA, atât în ceea ce privește cooperarea militară în cadrul NATO, cât și schimburile comerciale.

De asemenea, fostul președinte Trump este ”foarte vocal” pe teme ce țin de conflictul din Orientul Mijlociu și de relația cu China, ”unde ne așteptăm la mai mult protecționism economic”.

”Deși bazele relației noastre cu SUA nu se vor schimba, lumea din jurul nostru ar putea arăta foarte diferit în funcție de cine ajunge la Casa Albă”, concluzionează Costin Ciobanu.