Faptul că femeile nu sunt reprezentate așa cum ar trebui în parlamentele și guvernele naționale, inclusiv în România, nu este benefic pentru democrație, afirmă, într-un interviu pentru AGERPRES, comisara europeană pentru egalitate, Helena Dalli.

Întrebată despre faptul că în Guvernul României nu există decât două femei în posturi de ministru, Helena Dalli a răspuns că "nu este o situație care să ne bucure", adăugând în același timp că "situația din întreaga Uniune Europeană este inegală".

"Sunt state membre care sunt avansate în această zonă de politici și sunt altele care au rămas în urmă. Evident, asta nu este bine pentru guvernanță, nu este bine pentru democrație, din cauză că femeile nu sunt reprezentate în parlament și în guvern așa cum ar trebui să fie", a spus comisara european, care încheie miercuri o vizită oficială de trei zile în România.

Potrivit acesteia, țările care au făcut progrese în acest domeniu au introdus la un moment dat mecanisme de corectare. "Dacă țările care sunt în urmă nu introduc unele tipuri de măsuri de corectare, atunci va fi nevoie de încă circa 100 de ani, așa cum se estimează, ca ele să aibă o bună reprezentare a femeilor în parlament", a declarat Helena Dalli în interviul pentru AGERPRES, realizat marți, la București. 

Ea mai spune, de asemenea, că doar legislația nu este suficientă pentru a combate rasismul, ci este nevoie să se acorde atenție și educației și culturii, și îi îndeamnă pe politicienii europeni să meargă în "așezările de romi" pentru a vedea situația "scandaloasă" și "inacceptabilă" în care trăiesc aceștia în UE.