O “tăiere" importantă - 1,1 miliarde de euro din 4,4 miliarde de euro - ar putea afecta capitolul Educație pentru proiectele prevăzute să fie finanțate prin PNRR, au declarat pentru HotNews.ro surse oficiale. Ghinea și Cîmpeanu vin cu precizări.

Conform surselor citate de HotNews.ro, din afara sistemului de educație s-ar fi propus o "tăiere" de la 4,4 miliarde de euro la 3,3 miliarde de euro a banilor europeni care vor fi alocați proiectelor pentru educație prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Cea mai mare "tăiere" ar putea viza fondurile prevăzute inițial pentru finanțarea proiectelor universităților. De asemenea, ar putea fi diminuate sumele și de la capitolul pentru construirea de creșe și de la cel privind sustinerea învățământului dual și dotarea laboratoarelor din școli.

România are la dispoziție 29 de miliarde de euro pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), prima versiune pusă pe hârtie de București are proiecte în valoare de peste 40 de miliarde de euro, astfel că prezentarea versiunii finale a fost amânată cu o lună.

"Sunt 350 de linii de investiție în PNRR. (...)În cele mai multe cazuri vorbim de o reducere a sumelor, pentru că au fost cazuri în care, așa cum ne așteptam, nu aveam o fundamentare foarte bună a fluxurilor. Nu este nimic dramatic. M-aș abține însă de la a da detalii pentru că aș vorbi de niște negocieri în curs. De altfel, dacă ați observat eu am ținut aceste negocieri cu Comisia Europeană destul de low profile, ca să zic așa. Adică nu am simțit nevoia să facem negocierile publice. Nicăieri, în nicio țară, nu s-au făcut negocierile publice", spunea săptămâna trecută, la Digi 24, ministrul investițiilor și fondurilor europene, Cristian Ghinea.

12% din PNRR pentru România Educată

Într-o declarație comună publicată pe Facebook, miniștrii Cristian Ghinea și Sorin Cîmpeanu anunță că Educația va primi 12% din PNRR.

În varianta agreată miercuri, se alocă pentru România Educată peste 12% din bugetul total PNRR (3,7 miliarde euro din totalul de 29,2 miliarde euro alocați României).

Ajustarea bugetului PNRR pentru eliminarea suprabugetării, de la 42 de miliarde euro la 29,2 miliarde euro, presupune o ajustare a alocărilor pentru toate domeniile.

PNRR include acum o alocare pentru educație mult peste media europeană/recomandările Parlamentului European (10%).

Bugetul României Educate pe care ”îl negociem acum cu Comisia Europeană este de 3,7 miliarde euro, buget ce păstrează alocarea inițială in valoare de 314 milioane euro pentru dotarea a 10.000 de laboratoare școlare, susține cel mai mare program de reducere a abandonului școlar - 530 milioane euro, alocă învățământului superior mai mult de 600 milioane de euro (peste 16% din buget educație PNRR pentru susținerea digitalizării învățământului superior, susținerea calificărilor emergente și renovarea/"înverzirea” campusurilor universitare), precum și reforma învățământului dual prin alocarea a peste 400 milioane euro”, susțin cei doi miniștri.

PNRR: 14 state membre au trimis Comisiei Europene versiunile oficiale

Mai mult pe EurActiv »