Copreședintele formațiunii Bulgaria Democrată, Hristo Ivanov, e de acord cu solicitarea candidatei pentru funcția de premier Mariya Gabriel ca ministrul justiției să depună o cerere de revocare a procurorului - general Ivan Gheșev.

"Aceasta este o cerere politică importantă care se bucură de sprijinul meu”, a comentat copreședintele formațiunii Bulgaria Democrată (BD), Hristo Ivanov, solicitarea candidatei pentru funcția de premier Mariya Gabriel ca ministrul justiției să depună la Consiliul Judiciar Suprem (CJS) o cerere de revocare a procurorului - general bulgar Ivan Gheșev, relatează 24 Chasa.

"Atât miniștrii noștri, cât și foștii miniștri au încercat. Întrebarea este dacă nu se va transforma într-o altă încercare făcută cu această componență a CJS”, a comentat Ivanov. Și a întrebat dacă se știe clar cum ar putea fi aleasă următoarea componență a CJS și dacă va exista vreun control asupra procurorului general.

"Înțelegem cu toții că după incidentul ciudat cu Gheșev, care a stârnit atâtea îndoieli cu privire la o înscenare, el este deja intolerabil și pentru acele forțe care l-au susținut”, a adăugat Ivanov.

Și a explicat că nu este vorba despre eliberarea din funcție unei persoane care și-a atins utilitatea. Nu doar un gest, ci să ducă la o schimbare profundă a sistemului.

Întrebarea este care este ideea schimbării parchetului și a întregului sistem, ceea ce îl face imposibil nu numai pe Gheșev, ci și pe Țațarov și Filcev de înaintea lui. Cum își imaginează el reformele constituționale, astfel încât să nu fie doar o înlocuire a unui procuror-șef incomod cu o fațadă de aceeași importanță, a adăugat Ivanov.

"Văd o prezentare a realităților, vreau să văd dacă aceasta include idei esențiale pentru o schimbare profundă a parchetului sau pur și simplu este pentru a scăpa de un cal obosit și uzat”, a mai comentat Ivanov.

El a spus că îi datorează scuze personal candidatei Mariya Gabriel pentru eșecul ședinței PP-BD, deoarece el a ridicat subiectul ca toți liderii să fie prezenți la această întâlnire.

"Sper că va exista o astfel de întâlnire, pentru că aceasta nu ar trebui să fie doar o întâlnire de protocol. Nu trebuie să renunțăm la eforturile de a avea un guvern”, a adăugat Ivanov. Trebuia găsită o modalitate de a avea un guvern și de a avea o reformă judiciară. Dar a fost categoric că nu se vorbește deloc despre umplerea "cutiilor goale" pentru miniștri.

Sursa: RADOR