Un grup de țări europene, printre care Germania și țările baltice, iau în considerare posibilitatea lansării unei inițiative de retragere a președinției rotative a UE din Ungaria.

Asta în cazul în care Viktor Orbán își va continua așa-numitele „misiuni de menținere a păcii”, decise în secret și fără nicio coordonare cu instituțiile europene și guvernele statelor membre, potrivit Corriere della Sera.

Miercuri dimineață, la întâlnirea ambasadorilor celor Douăzeci și șapte de la Bruxelles, în centrul discuției se va afla debutul controversat al președinției ungare, iar reprezentantului Budapestei îi va fi dat și un „avertisment clar”, așa cum au dezvălui diplomații europeni publicației Süddeutsche Zeitung și site-ului Politico și cum au spus ziarului Corriere della Sera surse credibile de la Bruxelles.

Orbán își iritase deja partenerii prin decizia de a copia faimosul slogan electoral al lui Donald Trump pentru a-l transforma în motto-ul președinției sale: Make Europe Great Again. Însă de la 1 iulie, când a preluat conducerea Consiliului UE, s-a lansat într-o serie de călătorii menite potrivit acestuia să promoveze un armistițiu în Ucraina, lucru care i-a lăsat pe toți uluiți. Mai presus de toate vizita la Moscova, unde Putin l-a primit cu brațele deschise, spunându-i însă că nu intenționează să renunțe la condițiile sale pentru o eventuală negociere, adică retragerea completă și prealabilă a trupelor ucrainene din provinciile parțial ocupate de către rușii.

Chiar dacă Orbán a trebuit să recunoască că nu a acționat și nu a vorbit în numele UE, inițiativa sa a fost un adevărat sărut al papucului țarului, dublat câteva zile mai târziu de o nouă vizită la Beijing pentru a-l întâlni pe Xi Jinping, cel mai apropiat aliat al lui Putin, pe care premierul maghiar îl vede drept protagonistul inevitabil al oricărei soluții negociate în Ucraina.

„Diplomația paralelă a lui Orbán în timp ce deține președinția rotativă este o umilință pentru UE, deoarece confundă rolurile și amenință determinarea și unitatea demonstrate până acum de Europa în contracararea obiectivelor politicilor expansioniste ale lui Putin și a sprijinului acordatului Kiev" – spune un diplomat european. „Nu s-a văzut niciodată ca un actual președinte să meargă prin lume spunând lucruri, chiar și cu titlu personal, în totală opoziție cu deciziile Uniunii Europene” – adaugă alt diplomat.

Reuniunea Coreper de miercuri dimineață promite să fie fierbinte. Cel puțin cincisprezece ambasadori intenționează să-i reitereze colegului lor maghiar că, comportamentul său este „inacceptabil” și că în viitor va trebui să se abțină de la inițiative similare.

Ipoteza „armei nucleare”, adică înlăturarea prematură a președinției de la Budapesta, rămâne desigur un scenariu de ultimă instanță, absolut fără precedent în istoria Uniunii. Dar însăși faptul că a fost menționat, dovedește gravitatea situației. La nivel procedural, este un lucru dificil, dar nu imposibil: de fapt, ar fi nevoie de o majoritate calificată și consolidată de patru cincimi în Consiliu, adică douăzeci de țări care reprezintă împreună cel puțin 65% din populația europeană, pentru a decide revocarea unei președinții prin rotație prin transferarea acesteia către țara următoare, care în acest caz este Polonia. „Nu am ajuns încă în acest punct, însă dacă Orbán va insista, ar dura câteva săptămâni pentru a-i lua din mâini jucăria președinției”, explică Daniel Hegedus, de la German Marshall Fund.

Nu este sigur că Orban va accepta condițiile. În primul rând pentru că nu-i stă în caracter. Dar mai ales pentru că se simte puternic datorită țesăturii mult mai mari pe care o face și care, pe lângă falsele medieri cu Putin și folosirea fără scrupule a rolului de președinte al UE, mai include și strângerea dreptei europene în noul grup Patrioți, care a umbrit ECR-ul Giorgiei Meloni, și desigur, a liniei directe cu Donald Trump, pe a cărui victorie în noiembrie a pariat convins.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA