După alegerea lui Donald Trump, François Villeroy de Galhau, guvernatorul Băncii Franței, a tras un semnal de alarmă, scrie „La Tribune” (Franța).

Guvernatorul Băncii Franței bate cu pumnul în masă. François Villeroy de Galhau, le-a cerut miercuri europenilor să se unească după alegerea lui Donald Trump ca președinte al Statelor Unite, în special Franței și Germaniei. „Europa trebuie să se trezească”, a declarat el la France Inter. „Acest lucru era adevărat înainte de alegerea lui Donald Trump, dar este și mai adevărat astăzi”, a adăugat guvernatorul băncii centrale. „Dacă ar fi să rezum foaia de parcurs europeană, aș spune mai întâi că Europa trebuie să-și revină. Și să încetăm să ne autoflagelăm”, a continuat el.

„Avem atuuri în Europa. (...) Europa trebuie, de aceea, să se unească (și) să se consolideze”, a spus el, citând recomandările din raportul recent al fostului șef al guvernului italian Mario Draghi: „Să avem mai multă piață unică, să ne mobilizăm economiile și să simplificăm norme (prea numeroase și) prea complicate”.

„Dacă dimpotrivă suntem separați, și în special Franța și Germania, asta înseamnă că vom rămâne pe tușă la meciul economic mondial”, a avertizat bancherul central.

10% - 20% taxe vamale în Statele Unite

Acest avertisment trebuie, desigur, plasat în lumina programului noului președinte american. Donald Trump a anunțat nu doar că vrea să impună noi taxe vamale de 60% față de China, ci și - și mai ales - de 10 sau 20% pentru produsele din restul lumii. O suprataxă semnificativă, în comparație cu taxele vamale medii de 3,3% percepute astăzi de Statele Unite. Drept urmare, firma de consultanță Roland Berger estimează că Bătrânul Continent va suferi oricum pierderi cumulate în PIB de 533 de miliarde de dolari până în 2029, comparativ cu o pierdere de 827 de miliarde de dolari pentru China.

Confruntat cu această amenințare, ministrul francez de externe a afirmat deja marți că „dacă administrația Trump ar persista în ceea ce am descris drept o eroare majoră, atunci ne vom apăra interesele agricole, industriale și comerciale cu voință de fier și fără să tremurăm”.

Ministrul delegat pentru comerț exterior, Sophie Primas, preferă calea diplomației. „Nu trebuie să intrăm într-o escaladare comercială cu Statele Unite (...) ar fi o greșeală, asta îi vom arăta președintelui Statelor Unite”, a spus ea miercuri. În opinia ei, trebuie „să anticipăm un anumit dialog cu Statele Unite, să începem acest dialog, să încercăm să convingem, să încercăm să lucrăm cu noua administrație americană care se instalează pentru a preveni ca taxele vamale să fie semnificative".

La rândul lui, cancelarul german, Olaf Scholz, a declarat, tot miercuri, că Germania trebuie „să facă totul”, după alegerea lui Donald Trump, pentru a-și menține bunele relații cu Statele Unite, care sunt „o bază a succesului” primei economii europene.  Liderul german a subliniat că a avut „o discuție bună” cu Donald Trump după victoria sa la prezidențiale.

„Trebuie să continuăm să facem totul pentru a ne asigura că aceste relații continuă să se dezvolte bine în următoarele decenii, indiferent de guvernul aflat aici sau acolo”, a pledat el în fața Bundestagului.

Trebuie spus că economia germană ar putea suferi foarte mult de pe urma întoarcerii lui Donald Trump la Casa Albă. Potrivit președintelui Băncii Centrale germane, creșterea taxelor vamale dorită de viitorul fost președinte american ar putea-o costa 1% din PIB-ul țării.

Sursa: Rador Radio România