Lech Walesa, invitat la Festivalul Economiei 2023 de la Trento, a făcut o serie de declarații incandescente, relatează IlSole24Ore.

''În fruntea Europei unite există o lipsă de coordonare unitară. Nu poți face lucrurile singur, ai nevoie de cineva care să te inspire și să te îndrume. Este foarte important să ai influență ca electorat asupra forțelor politice. Nici Franța, nici Italia nu au posibilitatea de a-și lua frâiele în propriile mâini. Toți din Europa trebuie să își ia destinul în propriile mâini și să-și construiască o conducere puternică care să îi poată duce mai departe'', a spus Walesa. 

Walesa: Comunismul a eșuat, însă capitalismul câștigă prin trucuri

''După dualismul comunism-capitalism care a caracterizat o parte a secolului XX, astăzi este momentul să trasăm o nouă cale pentru capitalism, care trebuie să-și corecteze distorsiunile''. Acesta este mesajul lansat de Lech Walesa, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1983, în cadrul întâlnirii ''Solidaritate și valori în secolul 21'', de la Festivalul de Economie de la Trento.

''Teoretic, pe hârtie, comunismul este mai bun și din acest motiv mulți tineri sunt fascinați de el, dar trebuie să fie atenți. Comunismul a eșuat în toate încercările, așa că trebuie eliminat'', a spus Walesa, adăugând că capitalismul, sistemul care a avut succes, continuă să aibă unele puncte critice: ''Câștigă prin trucuri, a fost descris ca o cursă de șoareci''.

''Din acest motiv- a continuat Walesa, noul capitalism ar trebui să lase piața liberă și să corecteze tot restul'', explicând că ''toată lumea trebuie să trăiască, chiar și șomerii''.

În acest context, pentru Walesa soluția poate fi găsită într-o viziune mai amplă: ''Dacă înțelegem că interesul nostru este continental sau chiar global, atunci ni se schimbă și viziunea'', și trebuie să începem prin a ne da un răspuns la trei întrebări: ''Ce valori ne unesc pe noi în Europa? Ce sistem economic? Cum putem face față populismului?''.

Iar în acest context este nevoie de claritate și din partea partidelor, pentru că astăzi avem ''partide de stânga care au programe de dreapta și viceversa. Singurele care se salvează sunt partidele de inspirație creștină, numai că în cadrul acestor partide nu există nici măcar un creștin'', a conchis Walesa.

Walesa: fără NATO și UE războiul ar fi în Polonia

''Polonezii s-au refugiat în NATO și în UE, dacă nu am fi acolo, războiul ar exista și în Polonia. Ucraina se confruntă cu acest război în locul nostru și noi o susținem la maximum și vrem să potolim Rusia o dată pentru totdeauna'', a spus Lech Walesa, Premiul Nobel pentru Pace 1983.

Condiția sine qua non pentru a reuși, este, pentru fostul președinte polonez, necesitatea ''reorganizării Europei'' ,''tot ceea ce este negativ e din cauza faptului că pe continent nu există o coordonare unitară”.

''Nimic nu se face de la sine, este nevoie de cineva care să inspire și să îndrume și, prin urmare, este important ca noi, ca organism electoral să avem influență asupra politicii, deoarece în multe țări, tendințele naționaliste scapă de sub control'', a adăugat el.

În finalul discursului său, fostul președinte polonez a adăugat: ''Rusia are un sistem politic greșit: dacă ar fi existat o limită de două mandate, nu ar fi fost nici Putin, nici Stalin, nu am fi văzut această bandă de criminali''. În orice caz, este necesar să încercăm ''să-i convingem pe ruși, nu cu armele, ci prin persuasiune. Singura șansă de pace este ca rușii să-și schimbe sistemul politic și acest lucru nu se poate realiza cu armele. Dar nici capitularea Ucrainei nu ar fi o soluție''.

Sursa: RADOR