Alianța Konfederacja, care a fost aleasă pentru prima dată în Camera Inferioară poloneză în 2019, ar putea să-și multiplice de patru ori numărul deputaților la alegerile parlamentare din 15 octombrie, scrie Le Monde.

În ajunul alegerilor legislative din Polonia din 15 octombrie, care promit să fie de succes pentru partidul ultraconservator Lege și Justiție (PiS), aflat la putere din 2015, un grup politic și mai de dreapta ar putea pune în pericol o nouă majoritate.

"Mergem la aceste alegeri pentru a răsturna masa la care stau toți liderii politici ai celorlalte partide (...). Suntem singurii care prezentăm un program avantajos pentru polonezi și nu pentru eurocrați", declara Krzysztof Bosak, copreședintele formațiunii de extremă dreapta Konfederacja, în timpul congresului partidului de la Katowice, în sudul Poloniei.

"Nu vrem niciun tratat european care să ia nici măcar un drept de la Varșovia și să-l transfere la Bruxelles-ului". Mulțimea îl ovaționează în picioare. Și continuă: "Nu vrem „multi-culti”, vrem ca Polonia să rămână Polonia".

Participanții adunați pe stadionul care arată ca o farfurie zburătoare jubilează, aplaudă spectacolul de sunet și lumini, cu artificii și alte efecte pirotehnice.

Majoritatea tribunelor sunt pline cu tineri cu vârste cuprinse între 16 și 40 de ani, în costum și cămășă, dar fără cravată. Polonezii sunt atrași de programul economic al acestei mișcări antisistem eterogene, de la libertarieni la naționaliști și monarhiști. Konfederacja promite să simplifice și să scadă taxele, în special pentru antreprenori, și intenționează să deschidă sistemul public de sănătate către concurență. 

Pondere crescută în Dietă 

Această alianță electorală vrea să limiteze sistemul de alocații din Polonia și se opune creșterii alocațiilor pentru familiii de la 500 de zloți (109 euro) la 800 de zloți – un argument al campaniei PiS. Konfederacja pare a fi "pro-poloneză", apărând interesele polonezilor în fața unei Ucraine percepută ca ingrată, care inundă piața agricolă poloneză și îi ruinează fermierii.

Liderii confederației, care se opun legalizării avortului, acuză Uniunea Europeană că s-a îndepărtat de proiectul inițial și că se îndreaptă spre federalism și protecția drepturilor LGBTQ+. În timpul pandemiei de Covid-19, au atacat vaccinurile și au numit lockdownul "segregare sanitară".

"Interzicerea mașinilor termice de către UE până în 2035 nu este o măsură bună pentru Polonia", subliniază Kamil Gabriel Janic, 21 de ani, care candidează pe lista Konfederacja din Jelenia Gora, în sud-vestul țării. "Varșovia are din ce în ce mai puține competențe", se alarmează tânărul, care nu vrea însă ca țara sa să părăsească UE pentru atâta lucru.

Din cei adunați la congresul Katowice, unii sunt candidați la alegeri, alții sunt activiști, alții sunt pur și simplu curioși care au venit să se asigure că fac alegerea corectă pe 15 octombrie, când Polonia își va reînnoi Parlamentul și Senatul. Toți refuză eticheta "de extremă dreaptă".

Alegerile din această toamnă vor determina culoarea politică a următorului executiv. Ultraconservatorii PiS sunt în fruntea intențiilor de vot, urmați de trei blocuri de opoziție, de la centru-dreapta la stânga. Probabil că niciunul nu va reuși să formeze o majoritate. Sondajele prevăd de luni de zile creșterea ponderii formațiunii Konfederacja în Dietă - Camera Inferioară, unde obținuseră 11 locuri, cu 6,81% din voturi la alegerile legislative din 2019. Site-ul Ewybory.eu creditează obținerea a 10% din intențiile de vot, ceea ce i-ar da în jur de patruzeci de locuri.

Pe scenă, Slawomir Mentzen, un antreprenor în vârstă de 36 de ani și co-lider al Konfederacja, afirmă, ajutându-se cu grafice și scheme, că partidul său va ajunge la 15% din voturi: "De ce sistemul nostru [de taxe] trebuie să fie atât de jalnic? De ce în Germania se poate contribui voluntar la fondul de pensii, când ni se spune că aici nu se poate?"

Cap de familie și antrepenor, deținând o fabrică de bere și o firmă de contabilitate, a făcut campanie în această vară cu o halbă de bere în mână în marile orașe ale țării. De asemenea, se poate lăuda că este cel mai influent politician polonez de pe rețeaua de socializare TikTok. 

"Un fenomen generațional"

O strategie de întinerire binevenită, mai ales că formațiunea l-a trecut recent pe planul doi pe fondatorul octogenar, Janusz Korwin-Mikke, ca și pe liderul partidului monarhist, Grzegorz Braun. Acești doi deputați s-au fost remarcat în trecut pentru declarațiile lor antisemite, pro-ruse și anti-ucrainene. În mai, deputatul Grzegorz Braun, care a criticat în repetate rânduri "ucrainizarea Poloniei", a intervenit în timpul unei conferințe susținute de un istoric specializat în Shoah, Jan Grabowski. Oficialul a aruncat microfonul și difuzorul, pretinzând că "protejează națiunea poloneză de un atac provocator".

Revirimentul formațiunii Konfederacja, cu al său slogan "O casă, un grătar, iarbă, două mașini și o vacanță", îi atrage pe cei care s-au săturat de alternanța la putere a PiS și a rivalului său PO (Platforma Civică) – condusă de fostul prim-ministru Donald Tusk. Este cazul lui Adrian, 18 ani, care a venit la congres din curiozitate.

"Una dintre trăsăturile tinereții este riscul și eu, toată viața, am auzit mereu de PO sau de PIS, deși au făcut mai mult sau mai puțin același lucru”, comentează acest cetățean din Varșovia, care și-a dat doar prenumele. "Într-adevăr, trebuie să simplificăm și să reducem taxele, astfel încât să ne putem îmbogăți din propria noastră muncă”.

"Konfederacja este o formațiune care nu are un echivalent în Europa de Vest. Deși într-adevăr vine dinspre extrema dreaptă și are anumite personalități asociate cu ea, electoratul său este în principal libertarian, un fan al turbo-capitalismului, este un fenomen generațional", arată politologul Rafal Chwedoruk, profesor la Universitatea din Varșovia.

Cât despre posibilitatea de a forma o coaliție cu PiS după vot, Slawomir Mentzen a reiterat la Katowice: Acest lucru ar însemna o "sinucidere".

"Dacă Konfederacja nu se alătură guvernului, ar putea foarte bine să tolereze existența acestuia, fără a se opune în timpul voturilor din Dietă”, adaugă Rafal Chwedoruk.

Sursa: RADOR RADIO ROMANIA