Joe Biden a convenit cu Bruxellesul o suspendare pe 5 ani a taxelor vamale instituite reciproc în disputa privind subvențiile acordate companiilor Boeing și Airbus, în schimbul unui sprijin mai consistent al europenilor pentru SUA în fața Chinei.

În prima sa vizită în Europa de la instalarea la Casa Albă, Joe Biden a insistat pe ideea că, după Donald Trump, Statele Unite revin la multilateralism și la aliații tradiționali. Dar în cele cinci zile scurse din această deplasare, la summitul G7 în Marea Britanie și la Bruxelles la summitul NATO și la cel cu președinții principalelor instituții europene, fixația sa a fost China, relatează EFE, preluată de Agerpres.

Președintele american a transmis clar că SUA doresc să se reîntoarcă la aliații lor pentru a face un front comun în fața Chinei. ''Statele Unite s-au întors și de aceea suntem aici'', a spus Biden la Bruxelles, susținând că europenii sunt aliați naturali ai țării sale prin prisma valorilor pe care le împărtășesc și care se află ''sub un atac în creștere'', o referire la avansul Chinei.

Pentru a convinge UE să susțină SUA, Biden a cedat în problema taxelor vamale impuse în urma disputei privind subvențiile acordate de fiecare parte producătorilor aeronautici, Boeing în SUA și Airbus în Europa, dar Washingtonul a atras atenția că deocamdată nu va face niciun anunț cu privire la taxele vamale instituite de fostul președinte Donald Trump asupra produselor din oțel și aluminiu.

În cadrul înțelegerii SUA cu UE, potrivit unei declarații a secretarului american al comerțului, Katherine Tai, cele două părți s-au angajat să colaboreze în mod ''semnificativ pentru a contracara investițiile în sectorul aeronautic din partea actorilor străini piețelor economiilor noastre'', o referire de asemenea la China, țară ce-și dezvoltă sectorul aeronautic civil și militar.

Președintele Biden a apreciat că acordul provizoriu în disputa privind subvențiile acordate Boeing și Airbus va permite combaterea a ceea ce el a numit practicile comerciale neloiale ale Chinei în sectorul aeronautic.

Summitul UE-SUA de marți de la Bruxelles a pus bazele creării unui consiliu tehnologic comercial pentru contracararea progreselor Chinei. Un reprezentant al administrației Biden le-a explicat ziariștilor obiectivul acestui demers: ''SUA și Europa au stabilit bazele economiei mondiale după al Doilea Război Mondial. Iar acum trebuie să lucrăm împreună pentru a scrie normele care vor contura drumul pentru următoarea generație, mai ales în economie și tehnologiile emergente''.

Acest organism va fi însărcinat cu coordonarea standardelor pentru noile tehnologii, precum calculatoarele cuantice, inteligența artificială sau biotehnologia, precum și ''reziliența'' lanțurilor de distribuție și controlul importurilor, exporturilor și investițiilor, printre altele.