Serviciile secrete belgiene și cehe au colaborat pentru a distruge o rețea de propagandă rusă în Europa.

„A ieșit la iveală că Rusia a abordat deputați europeni, pe care i-a și plătit, cu scopul de a-și promova propaganda”. Dezvăluirea a fost făcută de prim-ministrul belgian Alexander De Croo, care a adăugat că între serviciile secrete belgiene și cehe „a existat o colaborare strânsă” pentru a distruge o rețea de propagandă rusă, relatează agenția italiană ANSA.

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, „este la curent cu acuzațiile făcute” pe site-ul Vocea Europei, vehicul al activității rusești de dezinformare, iar Comisia Europeană „examinează” veridicitatea acuzațiilor, confirmă serviciile de presă ale PE.

Potrivit celor aflate până acum, lucrurile ar fi simple: prin Vocea Europei - platformă finanțată și operată de oligarhul ucrainean pro-rus Viktor Medvedchuk, una dintre persoanele care fac parte din cercul magic al lui Vladimir Putin - Moscova ar fi încercat să se folosească de europarlamentari, pe care i-a plătit pentru a da o serie de interviuri.

Printre aceștia – conform zvonurilor din mass-media cehă și olandeză – s-ar număra exponenți ai partidului Rassemblement National al lui Marine Le Pen, ai formațiunii flamande de ultradreapta Vlaams Belang, dar și ai AfD, formațiuni ale "galaxiei" suveraniste pe care sondajele le dau pe primele locuri la următoarele alegeri europene.

Dezvăluirile făcute de scandalul „Vocea Europei” „subminează unitatea în UE. Aceasta nu este doar o încălcare a încrederii; este un atac direct asupra structurii în sine a democrației noastre”, declară liderul grupului Verzilor din PE, germanul Terry Reintke, reacționând la știrea anchetei privind ingerința Rusiei în Parlamentul European.

„Cetățenii trebuie să poată avea încredere în politicieni. Prin urmare, este nevoie de o anchetă rapidă și amănunțită la nivel european. Alegerile europene sunt peste 10 săptămâni. Trebuie să ne asigurăm că niciunul dintre candidați nu este plătit de ruși”, a adăugat europarlamentarul Verzilor Bas Eickhout.

„În calitate de democrați europeni suntem îngrijorați de vestea dezvăluită de premierul belgian, Alexander De Croo, privind o vastă rețea rusă de dezinformare descoperită de serviciile secrete belgiene și cehe, fapt care a dus la închiderea unui site web, Vocea Europei: cu scopul de a răspândi dezinformarea, rețeaua ar fi plătit și chiar deputați în Parlamentul European. Solicităm autorităților competente și Președinției Parlamentului European să ia cât mai curând posibil măsuri pentru a face lumină completă asupra acestei afaceri extrem de grave și îngrijorătoare: credibilitatea instituțiilor europene, liniștea și integritatea alegerilor din iunie 2024”, scrie pe rețelele sociale europarlamentarul Sandro Gozi, secretar general al Partidului Democrat European și membru al „Team Europe” care va conduce campania electorală Renew la alegerile europene din 2024.

Sursa: RADOR RADIO ROMANIA