Bruxellesul se pregătește să reducă cotele pentru importurile agricole ucrainene scutite de taxe vamale în UE, notează Le Point.

Și UE strânge șurubul... și nu pică în cel mai bun moment. Uniunea Europeană va impune taxe vamale semnificativ mai mari importurilor ucrainene în următoarele săptămâni, a relatat Financial Times, citând diplomați. Mai exact, cotele pentru produsele agricole scutite de taxe vamale vor fi reduse drastic.

Ucraina încheiase deja un acord de liber schimb cu țările UE, dar acestea din urmă au suspendat temporar și taxele vamale rămase după invazia rusă din 2022, pentru a sprijini economia Kievului. Până acum, acordurile comerciale au permis produselor ucrainene să intre în UE fără taxe vamale.

Această schimbare a taxelor vamale nu semnalează o schimbare de politică în problema ucraineană. Însă acordurile menționate anterior expiră pe 6 iunie. Ambele părți intenționează să-și actualizeze acordul comercial global și, între timp, să îl înlocuiască cu "măsuri tranzitorii".  

"Este un semnal foarte prost pentru Ucraina"

Potrivit diplomaților intervievați de presa americană, această propunere tranzitorie ar duce, așadar, la o reducere a produselor agricole scutite de taxe vamale, care până acum s-a aplicat în special cărnii de pasăre, grâului și zahărului din Ucraina. O scutire care a stârnit în mod special furia fermierilor și a liderilor politici, în special în Franța și Polonia, care au acuzat exporturile ucrainene că au dus la o scădere a prețurilor interne.

"Comisia studiază de asemenea posibile măsuri tranzitorii în cazul în care negocierile nu ar fi finalizate și implementate până la 6 iunie", a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. "Acesta este un semnal foarte prost pentru Ucraina", a declarat Bernd Lange, președintele Comisiei pentru Comerț a Parlamentului European. "Va dura cel puțin până în octombrie pentru a găsi o soluție".

Măsura tranzitorie prevede reducerea importurilor scutite de taxe vamale prin împărțirea acestora în douăsprezece contingente lunare, în loc de un singur contingent anual. Cota de porumb va trece de la 4,7 milioane de tone la 650.000 de tone pe an. Producția de păsări de curte va trece de la 57.110 la 40.000 de tone, iar producția de zahăr de la 109.000 la 40.700 de tone.

Guvernul ucrainean estimează că o revenire la condițiile comerciale de dinainte de război i-ar reduce veniturile cu aproximativ 3,5 miliarde de euro pe an.

"Acesta este un regres uriaș", a declarat Mihailo Bno-Airian, reprezentant comercial al Federației Patronale Ucrainene. "Ce vedem astăzi este o lipsă de înțelegere. Pentru guvernul ucrainean, implicat în războiul său cu Vladimir Putin, un astfel de anunț este departe de a fi o veste bună".

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA