Începând cu 1 iunie, în Ungaria, vor începe promoțiile obligatorii la produse, astfel în fiecare săptămână, cumpărătorii vor putea achiziționa un coș de 20 de produse la preț redus, în magazinul lor local, scrie Magyar Hirlap.

Războiul și politica eronată de sancțiuni au dus la o inflație fără precedent în întreaga Europă. Obiectivul Guvernului ungar este de a evita recesiunea și de a reduce inflația la o singură cifră până la sfârșitul anului. Aceasta este modalitatea de a proteja familiile, pensionarii, locurile de muncă și ocuparea integrală a forței de muncă, a declarat miercuri, într-un comunicat, Ministerul dezvoltării economiei din Ungaria (GFM).

Ministerul de resort a amintit că inflația a atins un vârf în ianuarie și a ajuns la 24% în aprilie, potrivit celor mai recente date ale Oficiului Central de Statistică din Ungaria (KSH). Aceasta este cu 1,7 puncte procentuale mai favorabil decât vârful din ianuarie. Prin urmare, inflația se temperează, ritmul de scădere se accelerează, iar tendința se va intensifica și mai mult în a doua jumătate a anului, a precizat Ministerul dezvoltării economiei.

Tendința și scăderea tot mai accentuată a inflației este bine ilustrată de evoluția inflației la produsele alimentare, care este deja cu aproape 7 puncte procentuale mai mică de la un an la altul față de vârful atins în decembrie anul trecut.

De asemenea, este încurajator faptul că în aprilie 2023 prețurile brânzeturilor, produselor lactate, pastelor făinoase, pâinii, untului, parizerului și cârnaților au scăzut deja față de luna precedentă, în timp ce prețurile combustibililor și ale energiei pentru uz casnic au scăzut și ele, potrivit ministerului de resort.

Pentru a reduce inflația cât mai rapid și mai drastic posibil, Guvernul ungar introduce două noi măsuri care vor genera o concurență semnificativă în sectorul comerțului cu amănuntul, dând un impuls suplimentar reducerii prețurilor la alimente.

Începând cu 1 iunie, va începe promoția obligatorie, astfel încât, în fiecare săptămână, cumpărătorii vor putea achiziționa un coș de 20 de produse la preț redus în magazinul lor local. Iar de pe 1 iulie va fi lansat sistemul de monitorizare online a prețurilor, care va pune la dispoziția tuturor cele mai bune prețuri pentru peste 60 de produse, zilnic și în funcție de magazin, a confirmat Ministerul dezvoltării economiei din Ungaria. 

Sursa: RADOR