De săptămâna viitoare, Înaltul Reprezentant al comunității internaționale în Bosnia și Herțegovina va avea interdicție de a intra pe teritoriul Republicii Srpska, anunță președintele Milorad Dodik, scrie Politika.

Președintele Republicii Srpska, Milorad Dodik, a anunțat că de săptămâna viitoare Înaltul Reprezentant al comunității internaționale în Bosnia și Herțegovina (BiH), Christian Schmidt, va avea interdicție de a intra pe teritoriul entității sârbe din BiH.

"Schmidt nu va beneficia de un serviciu oficial de pază, iar dacă aflăm că a intrat în Republica Srpska, va fi expulzat", a declarat Dodik, care contestă legitimitatea lui Schmidt, deoarece numirea sa nu a fost confirmată în Consiliul de Securitate al ONU.

Dodik a declarat că "din momentul în care Schmidt a impus o nouă Lege a proprietății (prin care proprietățile din Republica Srpska sunt transferate în proprietatea BiH - n.r), a fost adoptă și hotărârea privind independența Republicii Srpska".

"Nu sunt de acord să aducă atingere proprietăților Republicii Srpska. Pentru mine, totul este prevăzut în Constituție", a declarat Dodik, care a reiterat solicitarea de plecare a judecătorilor străini de la Curtea Constituțională a BiH, subliniind că Procuratura BiH a întocmit un rechizitoriu pe numele său "pentru că nu respectă legea impusă de un străin (Schmidt)".

"Voi merge în instanță. Nu voi fi închis dacă sunt judecat", a declarat Dodik.

Procuratura BiH a deschis un dosar împotriva lui Dodik, după ce la 27 iunie Parlamentul Republicii Srpska a adoptat două legi controversate. Potrivit primei legi, deciziile Biroului Înaltului Reprezentant nu vor fi publicate în Monitorul Oficial din Republica Srpska și în consecință nu vor fi aplicate în Republica Srpska.

Cea de a doua lege prevede că Republica Srpska nu va respecta hotărârile Curții Constituționale a BiH.

Acum, Dodik este acuzat că a semnat și promulgat cele două legi.

Ca urmare, la 1 iunie, Schmidt a anulat cele două legi și a impus modificarea Codului Penal al BiH, care stipulează că orice acțiuni care încalcă ordinea constituțională a BiH, precum și nepunerea în aplicare a deciziilor Înaltului Reprezentant vor fi considerate infracțiuni penale.

Sursa: RADOR