Incertitudine cu privire la rezultatele alegerilor legislative din Kosovo

Premierul în exercițiu, Albin Kurti, și-a proclamat victoria, dar comisia electorală a anunțat că, din cauza unei defecțiuni în software-ul care trebuia să faciliteze numărarea voturilor, în următoarele ore nu vor fi anunțate rezultate.
Situația era confuză în Kosovo în urma alegerilor parlamentare din noaptea de duminică 9 spre luni 10 februarie, explică „Le Monde” (Franța). La câteva ore după încheierea scrutinului, premierul în exercițiu Albin Kurti a anunțat victoria pentru partidul său Vetevendosje (VV, „Autodeterminare”, social-democrat), dar comisia electorală nu a publicat rezultatele preliminare în urma unei defecțiuni informatice.
Potrivit estimărilor inițiale, doar 40% dintre kosovari au mers la vot. Se pare că partidul lui Kurti a câștigat mai mult de 42% din voturi, urmat de Partidul Democrat din Kosovo (PDK) de dreapta cu 21% și apoi de Liga Democrată din Kosovo (LDK), de centru-dreapta.
Dar site-ul care permitea oamenilor să urmărească progresul numărării era inaccesibil în mijlocul serii, iar toate scenariile erau încă posibile. Comisia electorală din Kosovo a declarat că software-ul conceput pentru a facilita numărarea voturilor nu funcționează, forțând oficialii să numere manual buletinele de vot. Potrivit comisiei, în următoarele ore nu vor fi publicate date preliminare.
În ciuda acestui fapt, la o conferință de presă ținută în afara sediului partidului, domnul Kurti a anunțat că partidul său VV a câștigat. „Fără nicio ezitare, vom forma un guvern”, a declarat premierul în funcție, spunându-le susținătorilor săi: „Felicitări pentru victoria noastră”.
Domnul Kurti, care a câștigat majoritatea absolută la ultimele alegeri din 2021, a vrut să facă din acest vot un „referendum istoric” și a promis pe tot parcursul campaniei că va guverna Kosovo „de la un capăt la altul”. Adică chiar și în teritoriile locuite preponderent de sârbi, unde influența Belgradului este mult mai palpabilă decât cea a Pristinei.
În ultimele luni, Albin Kurti a închis multe instituții paralele (bănci, oficii poștale, administrații) pe care Serbia le-a finanțat pentru a asigura loialitatea minorității sârbe.
Opoziția, la rândul ei, a făcut campanie subliniind în special situația economică, sperând să-i unească pe cei nemulțumiți de anii Kurti, care a fost prim-ministru câteva luni în 2020, apoi continuu din 2021.
Cu o populație de 1,6 milioane de locuitori, Kosovo – care s-a separat de Serbia în 2008 – rămâne una dintre cele mai sărace țări de pe continent, în ciuda creșterii constante din ultimii ani. Din cele 20 de locuri rezervate minorităților, toate cele 10 dedicate minorității sârbe au fost câștigate de Srpska Lista (Lista Sârbă) în 2021. Scorul acestui partid, considerat de Pristina drept aripa armată a Serbiei, va fi analizat de autorități.
„A vota pentru Lista Sârbă înseamnă a vota pentru statul sârb”, a declarat Zlatan Elek, liderul acestui partid, într-un interviu acordat zilele trecute. „Orice sârb care nu votează sau care votează împotriva Listei Sârbe, își va da de facto votul lui Kurti și celor care îi ascultă”, a adăugat el. La rândul său, președintele sârb Aleksandar Vucic a cerut votul pentru candidații Listei Sârbe, „singurii garanți că Kurti nu va expulza sârbii din Kosovo”.
Anii la putere ai domnului Kurti au fost marcați de tensiuni frecvente cu minoritatea sârbă și cu Belgradul, mai ales după eșecul discuțiilor organizate de Uniunea Europeană în 2023. În luna mai a acelui an, zeci de soldați din forțele de menținere a păcii NATO au fost răniți în confruntări cu sârbii. În septembrie 2023, o unitate de comando de sârbi puternic înarmați a ucis un polițist kosovar înainte de a se ascunde într-o mănăstire timp de câteva ore și apoi a fugit pe jos în Serbia. Și la sfârșitul lui noiembrie 2024, atacul asupra unui canal vital pentru infrastructura electrică a Kosovo a ridicat din nou tensiuni.
Acest lucru nu l-a clintit niciodată pe dl Kurti în politica sa de fermitate față de Serbia, chiar dacă înseamnă a enerva comunitatea internațională care îl acuză că refuză orice dialog. Susținătorii săi rămân seduși de viziunea acestui fost lider studențesc, care a moștenit porecla „Che Guevara din Kosovo” pentru anii săi de luptă împotriva Serbiei pentru care a plătit cu câțiva ani de închisoare înainte de independență.
Votul diasporei, fie că au revenit la vot sau au votat din străinătate, s-ar putea dovedi decisiv în evaluarea victoriei VV. Numărarea buletinelor de vot din străinătate ar putea dura încă zile întregi.
Sursa: Rador Radio România
Comentarii