Incheierea negocierilor de aderare la Uniunea Europeana este cea mai importanta realizare a Ministerului Integrarii Europene, in cei patru ani de activitate.

Vineri, 17 decembrie 2004, la Consiliul European de la Bruxelles, Romania a primit confirmarea politica a incheierii negocierilor de aderare la Uniunea Europeana. Romaniei i se recomanda sa continue reformele si sa implementeze angajamentele referitoare la acquis-ul comunitar, in special in domeniile: Justitie si afaceri interne, Concurenta si Mediu. Uniunea Europeana va continua monitorizarea pregatirilor de aderare si considera ca Romania va fi capabila sa-si asume obligatiile de membru de la 1 ianuarie 2007.  De asemenea, Consiliul European recomanda semnarea Tratatului de aderare comun pentru Romania si Bulgaria in aprilie 2005, dupa primirea avizului Parlamentului European, si aderarea efectiva la 1 ianuarie 2007.
Rezultatele obtinute in procesul de negociere reprezinta pentru Romania un adevarat succes. In primul rand, Romania a obtinut 50 de perioade de tranzitie si aranjamente tranzitorii - cele mai multe dintre toate statele din actualul val de extindere: Polonia a obtinut 48 de perioade de tranzitie, Ungaria - 35, Malta - 47. Aceste aranjamente vor permite tarii noastre in calitate de stat membru al Uniunii Europene sa finalizeze reformele in anumite domenii, evitand astfel o eventuala amanare a momentului aderarii.

In al doilea rand, Romania a obtinut in cadrul negocierilor de aderare pentru perioada 2007-2009 un pachet financiar foarte avantajos - 11 miliarde euro sub forma de angajamente, din care plati efective, aproximativ 6 miliarde euro. Asadar, in perioada 2007-2009, Romania va beneficia de aproximativ 2 miliarde de euro anual, fonduri de la bugetul Uniunii. Sunt sume foarte importante care trebuie utilizate la maximum. Din experienta statelor care au aderat inainte de 2004 la Uniunea Europeana (Irlanda, Spania, Portugalia, Grecia) putem constata ca, in urma utilizarii fondurilor comunitare, PIB-ul pe cap de locuitor a crescut semnificativ, iar rata somajului a scazut.

Toate acestea sunt dovezi reale ale profesionalismului echipei de negociere care a depus toate eforturile pentru a concilia cat mai bine interesele nationale cu cele comunitare, a declarat Alexandru Farcas, Ministrul Integrarii Europene, prezent la acest moment istoric pentru Romania. Consiliul European a confirmat indeplinirea cu succes a primei etape a calendarului de aderare: finalizarea negocierilor in 2004. Adresez felicitari tuturor celor care au contribuit la aceasta reusita. Multumim in egala masura populatiei care intelege si sprijina eforturile noastre pentru atingerea obiectivului integrarii in Uniunea Europeana. Incheierea negocierilor reprezinta pentru noi concretizarea tuturor eforturilor pe care echipa de negociere, institutiile statului si societatea civila le-au depus in ultimii ani.

Incheierea negocierilor de aderare la Uniunea Europeana este cea mai importanta realizare a Ministerului Integrarii Europene, in cei patru ani de activitate. Pentru atingerea acestui obiectiv au fost implicati sute de specialisti, colectivul de experti al MIE avand o contributie importanta la respectarea calendarului stabilit de Consiliul European si la incheierea negocierilor de aderare.

Armonizarea legislatiei romane cu acquis-ul comunitar a reprezentat un obiectiv esential al strategiei de aderare la Uniunea Europeana si una din conditiile care au determinat progresul negocierilor de aderare, angajamentele asumate de Romania in documentele de pozitie referindu-se in mare masura la adoptarea de acte normative de baza pentru domeniul respectiv.

Activitatea de armonizare legislativa s-a derulat intr-un ritm alert: daca in 2001 au fost adoptate 310 acte normative cu relevanta comunitara, in 2002 numarul acestora a crescut la 490, in 2003 la 820, pentru ca, la 10 decembrie 2004, sa avem 823 de acte cu relevanta comunitara, din care aproximativ 180 transpun in mod direct prevederi ale acquis-ului.
Rezultate deosebite au fost obtinute si in ce priveste traducerea si revizuirea traducerii acquis-ului comunitar. Au fost traduse 80.000 de pagini de Jurnal Oficial al Uniunii Europene, din care aproximativ 22.000 au fost deja revizuite. Pana la data aderarii, traducerea intregului acquis va fi revizuita si va fi publicata in limba romana.

In iulie 2003 Ministerul Integrarii Europene a preluat gestionarea dezvoltarii regionale. In intervalul 2001- 2004 s-a inregistrat o crestere de circa 4 ori a sprijinului financiar acordat de Uniunea Europeana pentru dezvoltarea regiunilor.
In calitate de Agentie de Implementare pentru programul de Coeziune Economica si Sociala cu finantare PHARE, MIE a obtinut alocarea a aproape 520 milioane Euro pentru intervalul 2004 - 2006, pentru investitii si constructia institutionala, co-finantarea nationala fiind de 135,90 milioane Euro. In cadrul schemei de finantare nerambursabile "Asistenta pentru intreprinderi mici si mijlocii" au fost contractate 271 de proiecte, in valoare totala de 16.313.414 Euro.
Programul PHARE - Cooperare Transfrontaliera a urmarit promovarea relatiilor de buna vecinatate si stabilitate in regiunile de frontiera ale tarilor din Europa Centrala si de Est si buna cooperare dintre regiunile de frontiera, in paralel cu finantarea proiectelor pentru dezvoltarea infrastructurii, asistenta tehnica si achizitionarea de echipamente.

Pe parcursul celor 4 ani am pus un accent important pe informarea permanenta a opiniei publice. Au fost organizate "Zile ale portilor deschise"; reuniuni, ateliere, simpozioane, seminarii; au fost lansate dezbateri pe tema viitorului Uniunii Europene si a rolului tarii noastre in Europa de maine. "Ziua Europei" a devenit o traditie iar tinerii s-au putut bucura de "Ziua Primaverii in Europa". Au fost editate publicatii pentru informarea diverselor audiente; Punctul de Informare al ministerului este permanent la dispozitia publicului. Prin intermediul programului "Euro-Dispecer", transmis zilnic, in ultimul an, de televiziunea publica, informatiile despre aderare sunt accesibile tuturor romanilor.

Sursa: MIE