În 2023, România se clasează pe ultimul loc în ceea ce privește Indicele Egalității de Gen în Uniunea Europeană, cu un scor de 56.1 din 100, fiind cu 14.1 puncte sub media UE.

Bulgaria are un scor de 65.1, iar Ungaria, penultima în acest clasament, are 57.3.

La Conferința de lansare a Indicelui egalității de gen 2023, organizată de Institutul European pentru Egalitatea de Gen (EIGE), au fost prezentate cele mai recente constatări privind egalitatea de gen la nivelul UE.

În domeniul sănătății, România are cel mai mic punctaj în subdomeniul comportamentului de sănătate. Inegalitățile de gen s-au accentuat în subdomeniile de luare a deciziilor politice și economice, unde România ocupă locurile 26, respectiv 27. Avem și o îmbunătățire în ceea ce privește egalitatea de gen, la activități sociale, unde am urcat 17 locuri (până pe 8).

„Suntem pe ultimul loc la egalitate de gen și în top, când vorbim despre violența domestică. Ceva merge pe dos într-o țară în care totuși femeile reprezintă majoritatea populației. Am ajuns pe ultimul loc din Europa cu privire la egalitatea dintre femei și bărbați din cauza unor mentalități pe care majoritatea oamenilor politici refuză sau se tem să le adreseze prin măsuri concrete. Este cazul să înțelegem toți că nu discutăm doar despre eliminarea discrepanțelor, discriminărilor și susținerea drepturilor femeilor, ci despre modul în care poate sau nu evolua societatea noastră. Avem nevoie de un plan transpartinic, de țară, prin care să creăm oportunități egale și sprijin femeilor, pentru a dezvolta armonios societatea în care trăim. Egalitatea de gen nu este un subiect despre feminism, ci unul despre societate. (...) De aceea, avem cote de reprezentare egală în statut și am lucrat alături de sociologi, activiste, medici și experte în politici de gen, pentru a veni cu soluții pe teme principale precum: participarea femeilor în viața politică,  antreprenoriat,  sănătate și drepturi reproductive, violența domestică”, a declarat Oana Cambera, deputată și vicepreședintă REPER.

Despre tendința generală a UE către convergența crescătoare în materie de egalitate de gen, România nu pare să se alinieze. Chiar dacă țara a înregistrat progrese, acestea au fost la un ritm mai lent decât în alte state membre. Indicele Egalității de Gen al României este în mod constant și semnificativ sub media UE, iar decalajul dintre România și media UE s-a mărit în timp. În esență, progresul către egalitatea de gen în România nu doar că a fost mai lent, dar a și scăzut și rămâne mult în urmă față de restul Europei.

Acest raport a fost publicat chiar în săptămâna în care a avut loc Marșul Împotriva Violenței, iar partidele politice ce formează majoritatea în Camera Deputaților refuză adoptarea cotelor pentru femei pe locuri eligibile la alegeri, transmite formațiunea REPER.