Președintele Mișcării Ungaria Tuturor a anunțat din nou că va înființa un partid care va participa la alegerile pentru Parlamentul European de anul viitor.

Primarul Péter Márki-Zay a anunțat la televiziunea din Hódmezővásárhely, oraș în sud-estul Ungariei, că va înființa un partid. Mișcarea Ungaria Tuturor nu va fi transformată într-un partid, ci această mișcare va avea un partid, a precizat edilul orașului, semnalând, totodată, că partidul său nou-înființat intenționează să participe, în primăvara anului 2024, la alegerile pentru Parlamentul European, iar mai târziu să ocupe un loc în rândurile celei mai mari familii de partide din PE, respectiv Partidul Popular European, scrie Infostart.hu.

"Este logic că Péter Márki-Zay va înființa un partid", a declarat analistul Centrului pentru Analiză Politică Echitabilă. Gergely Rajnai a amintit că la alegerile pentru PE vor intra în competiție doar listele de partid, candidați individuali nu vor putea concura, astfel că dacă primarul orașului Hódmezővásárhely dorește să participe la aceste alegeri trebuie negreșit să se alăture unui partid sau să înființeze un partid.

Analistul a mai menționat că tot în favoarea înființării unui partid este și faptul că dacă, eventual, vor avea loc prealegeri, fără un partid este mai grea promovarea intereselor în cadrul opoziției, ceea ce a fost deja experimentat de primar.

Péter Márki-Zay a repurtat deja o victorie la alegerile locale, fără a avea un partid, așadar este conștient de faptul că diferite tipuri de alegeri necesită strategii diferite. De aceea dacă nu găsește un partid în care este dispus să intre, trebuie neapărat să înființeze unul, a explicat Gergely Rajnai, care crede că din moment ce multe partide de opoziție luptă pentru potențialii alegători ai viitorului partid al lui Péter Márki-Zay, scopul președintelui Mișcării Ungaria Tuturor este, într-adevăr, supraviețuirea politică.

Sursa: RADOR