Influențe rusești la votul privind Brexit. Guvernul britanic - reclamat în instanță
Poziția guvernului britanic față de regimul rus este foarte clară: relațiile dintre Londra și Moscova au fost înghețate cu mult înainte de invazia Ucrainei.
În ciuda acestui fapt, guvernul conservator a decis să nu investigheze presupusa ingerință a Rusiei în alegerile britanice și la referendumul pentru Brexit, scrie IlSole24Ore.
Acestea sunt acuzațiile aduse Guvernului de un grup de parlamentari britanici din diverse partide, care a primit acum aprobarea să înainteze dosarul la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Este pentru prima dată când actualii parlamentari s-au adresat curții de la Strasbourg, târând guvernul în instanță pentru a proteja securitatea națională.
"Se află în joc viitorul democrației", a declarat deputata Verzilor Caroline Lucas, care a intentat procesul, alături de laburistul Ben Bradshaw și Alyn Smith din SNP. Cauza a fost susținută și de The Citizens, o organizație de știri non-profit și de doi membri ai Camerei Lorzilor, liber-democratul Paul Strasburger și conservatoarea Patience Wheatcroft.
Un raport din 2019 al comitetului de informații și securitate, publicat în iulie 2020, a concluzionat că au existat "dovezi credibile" ale interferenței Rusiei în referendumul Brexit din 2016 și în alegerile din Marea Britanie.
Premierul de atunci, Boris Johnson, a amânat mai întâi publicarea raportului, iar apoi a ignorat recomandările Comisiei de a întări apărarea instituțională și de a demara o anchetă independentă similară cu Raportul Mueller din Statele Unite, care a găsit dovezi ale încercărilor "sistematice" ale Moscovei de a influența alegerile prezidențiale din 2016.
Potrivit europarlamentarilor, refuzul guvernului britanic de a investiga "încălcă dreptul cetățenilor la alegeri corecte și transparente", drept garantat de Convenția Europeană a Drepturilor Omului.
Parlamentarii au apelat apoi la instanțele britanice, dar Înalta Curte a respins cazul, iar Curtea de Apel a respins recursul. Din acest motiv, în martie 2022 parlamentarii s-au adresat Curții Europene a Drepturilor Omului, care a hotărât valabilitatea cazului și a scris guvernului britanic, care are timp până pe 26 aprilie să contracareze acuzațiile.
Este pentru prima dată când instanța de la Strasbourg se ocupă de impactul pe care îl poate avea amestecul guvernelor străine în alegeri libere și transparente. Din acest motiv, potrivit Curții, acesta este un caz care ar putea avea consecințe semnificative asupra guvernelor europene și a datoriei acestora de a proteja cetățenii de amenințarea manipulării informațiilor de către regimurile străine.
"Au trecut doi ani și jumătate de când Raportul privind Rusia a demonstrat dovezi credibile de interferență în alegerile din Marea Britanie, dar guvernul nostru a continuat să se comporte ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic, în ciuda constatărilor uluitoare", a spus Lucas. "Acum, cu noile alegeri la orizont și războiul Rusiei împotriva Ucrainei care pare fără sfârșit, miza este foarte mare. Miniștrii nu mai pot continua să ignore problemele de securitate națională din motive de oportunitate politică, refuzând să protejeze democrația".
Sursa: RADOR
de ion buton 23 Ian 2023 12:47
Eu zic ca e mai convenabila chichita asta gasita decat sa se dea foc la tinerii din cluburi ca sa dea jos un guvern. Sa ii ajute Dumnezeu!