Președintele Serbiei a declarat la summit-ul "Balcanii deschiși" că această inițiativă nu este o alternativă la integrarea europeană, dar nu există motive pentru ca statele regiunii să nu colaboreze strâns dacă această colaborare aduce beneficii.

Vucici a declarat că la fiecare întâlnire cu oficialii europeni pledează pentru începerea negocierilor de aderare cu Albania și Macedonia de Nord. "Inițiativa Balcanii deschiși nu este o alternativă la UE, este o inițiativă care aduce beneficii statelor și popoarelor noastre", a declarat Vucici, citat de RTS.

"Vă rog să nu subestimați hotărârea și dorința noastră de a ne apropia și colabora", a subliniat Vucici, adăugând că schimburile comerciale dintre Serbia, Macedonia de Nord și Albania cresc constant, ceea ce înseamnă că oamenii au beneficii de la această inițiativă.

"Am venit la Ohrid cu noi propuneri. Trebuie să convenim cum putem să ne ajutăm reciproc în timpul iernii, cu alimente, energie electrică și gaze naturale", a declarat Vucici, adăugând că "Balcanii deschiși" este cea mai bună inițiativă din ultimele decenii.

"Avem o colaborare excepțională cu frații și prietenii din Macedonia de Nord și Albania. Dorim ca oamenii să vadă beneficiile acestei inițiative și să ne pregătim mai bine pentru aderarea la UE", a declarat Vucici, adăugând că cele trei state trebuie să colaboreze nu numai în domenii precum comerțul, turismul și cultura, dar și la stingerea incendiilor, care se produc frecvent în timpul verii. De asemenea, Vučić a anunțat că la sfârșitul verii cele trei state vor organiza un târg de produse agricole

Doresc să contez pe Serbia ca partener de încredere al UE

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a scris pe Twitter că a purtat o discuție telefonică cu președintele Serbiei, Aleksandar Vucici.

"L-am sunat pe președintele Vucici. Avem de rezolvat probleme importante pentru Uniunea Europeană și Balcanii de Vest. Doresc să contez pe Serbia, în calitate de stat candidat la UE și partener sincer și de încredere pe baza principiilor și valorilor comune, securității și prosperității", a postat Borrell, adăugând că a discutat cu Vucici și despre probleme regionale, inclusiv despre situația din Bosnia și Herțegovina și viitoarele alegeri din această țară, relatează B92.net.

Prin inițiativa "Balcanii deschiși" se deschid noi perspective în regiune, declară premierul Macedoniei de Nord

Premierul Macedoniei de Nord, Dimitar Kovacevski, a oferit marți seară o cină festivă liderilor statelor din regiune, care au participat miercuri la partea oficială a reuniunii "Balcanii deschiși".

Kovacevski a urat bun venit președintelui Serbiei, Aleksandar Vucici, premierului Albaniei, Edi Rama, premierului Muntenegrului, Dritan Abazovici și președintelui Consiliului de Miniștri al Bosniei și Herțegovina, Zoran Tegeltija, subliniind că reuniunea de miercuri va fi dedicată viitorului inițiativei "Balcanii deschiși", relatează BETA.

"Subliniez viitorul, deoarece am demonstrat că această inițiativă lasă trecutul în urmă. În loc de ziduri, Balcanii deschiși ridică poduri, care deschid noi perspective pentru statele, popoarele, economiile și societățile noastre", a afirmat Kovacevski, adăugând că inițiativa anulează frontierele dintre popoarele Serbiei, Macedoniei de Nord și Albaniei, iar prin cooperare și interconectare se realizează o viziune comună pentru împărtășirea valorilor europene.

"Prin Balcanii deschiși ne conectăm clar, deschis și public cu obiectivul ca popoarele noastre să beneficieze de avantaje economice", a declarat Kovacevski, adăugând că el, președintele Vucici și premierul Rama sunt de acord cu europenizarea și respectarea valorilor europene în Serbia, Albania și Macedonia  de Nord.

"Încă o dată fac apel ca la această inițiativă să se alăture toate statele din regiunea Balcanilor de Vest. Muntenegru și Bosnia și Herțegovina sunt astăzi lângă noi și am speranța că inițiativa noastră se va extinde în continuare" - a declarat Kovacevski.

Inițiativa regională "Balcanii deschiși" a fost fondată acum trei ani de Serbia, Macedonia de Nord și Albania.

UE așteaptă ca Serbia să nu își consolideze relațiile cu Rusia

Uniunea Europeană așteaptă ca Serbia, în calitate de stat candidat la UE, să nu își consolideze relațiile cu Rusia în timpul agresiunii nejustificate din Ucraina", a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Peter Stano, referindu-se la anularea vizitei șefului diplomației ruse, Serghei Lavrov, la Belgrad.

Potrivit B92.net, Stano a salutat deciziile Bulgariei, Macedoniei de Nord și Muntenegrului de a nu permite avionului Federației Ruse să survoleze spațiul lor aerian, apreciind că este vorba de o aplicare consecventă a sancțiunilor și de "armonizare deplină cu politica europeană de securitate".

Peter Stano a subliniat că după discuția telefonică dintre șeful diplomației europene, Josep Borrell, cu președintele Serbiei, Aleksandar Vucici, "UE dorește să conteze pe Serbia, în calitate de stat candidat și partener sincer și de încredere".

Potrivit cuvintelor lui Stano, "sancțiunile UE impuse Rusiei reprezintă o poziție politică și etică față de încălcarea Cartei ONU și dreptului internațional".

Referindu-se la declarațiile lui Lavrov privind măsurile pe care Moscova le-ar putea adopta ca răspuns la interzicerea zborului, Stano a apreciat că este vorba de amenințări inadecvate din partea cuiva care se află pe lista sancțiunilor UE.

"Lavrov se află pe această listă deoarece este un vocal promotor al agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, al acțiunilor care subminează integritatea, suveranitatea și independența Ucrainei", a declarat Stano, amintind că sancțiunile presupun și interzicerea călătoriilor în statele UE și în statele care au aderat la aceste sancțiuni.

"UE așteaptă de la statele candidate, inclusiv Serbia, să-și armonizeze progresiv politica față de statele terțe cu politica și pozițiile adoptate de UE, inclusiv când este vorba de sancțiuni", a subliniat Stano.

Pentru Muntenegru, "Balcanii deschiși" reprezintă un risc pentru piața forței de muncă, declară guvernatorul Băncii Centrale muntenegrene

Guvernatorul Băncii Centrale a Muntenegrului, Nikola Fabris, a declarat că inițiativa regională "Balcanii deschiși" are avantaje și dezavantaje și trebuie analizat dacă aderarea la această inițiativă este benefică, scrie RTS.

Printre avantaje, Fabris a menționat libera circulație, scurtarea timpului la trecerea frontierei, accesul pe o piață de desfacere mai mare, mobilitatea forței de muncă, dar în acest context ar exista și riscul ca piața forței de muncă din Muntenegru să fie invadată de muncitori din celelalte state.

"Există riscul influențelor negative în anumite sectoare ale economiei. Există și riscul ca Balcanii deschiși să fie o alternativă la aderarea la Uniunea Europeană. Deci, trebuie analizat și hotărât ce este mai bine pentru Muntenegru", a declarat Fabris.

Sursa: RADOR