Comisia Europeană a decis să înregistreze miercuri două inițiative cetățenești europene intitulate Air-Quotas și Stop Destroying Videogames („Stop distrugerii jocurilor video”).

Inițiativa Air-Quotas îi solicită Comisiei să înființeze, în fiecare țară, un mecanism de cote de carbon atribuite fiecărui cetățean, care să încurajeze întreprinderile să se decarbonizeze ca urmare a cererii consumatorilor. Organizatorii consideră că acest nou mecanism ar trebui să acopere toate achizițiile de bunuri și servicii, începând cu transportul aerian.

Organizatorii inițiativei Stop Destroying Videogames îi solicită Comisiei să impună editorilor care vând sau acordă licențe pentru jocuri video în UE să lase respectivele jocuri video într-o stare funcțională (executabilă), astfel încât editorii să nu poată dezactiva jocurile video de la distanță.

Ambele inițiative cetățenești europene îndeplinesc condițiile formale stabilite în legislația relevantă. Prin urmare, Comisia consideră că acestea sunt admisibile din punct de vedere juridic. Comisia nu a analizat în acest stadiu fondul propunerilor.

Decizia de a înregistra o inițiativă se bazează pe o analiză juridică a admisibilității acesteia, în temeiul Regulamentului privind Inițiativa cetățenească europeană. Aceasta nu anticipează concluziile juridice și politice ale Comisiei cu privire la aceste inițiative și nici acțiunile pe care le-ar putea întreprinde, după caz, dacă oricare dintre aceste inițiative ar obține sprijinul necesar din partea a cel puțin 1 milion de cetățeni europeni.

Conținutul inițiativei exprimă doar punctele de vedere ale grupului de organizatori și nu se poate considera, în niciun caz, că reflectă punctele de vedere ale Comisiei.

După înregistrarea inițiativelor, organizatorii au la dispoziție șase luni pentru a începe colectarea semnăturilor. Dacă, în termen de un an de la începutul perioadei de colectare, o inițiativă cetățenească europeană primește un milion de declarații de susținere întrunind numărul minim de semnatari în cel puțin șapte state membre, Comisia va trebui să dea un răspuns oficial. Va trebui să decidă dacă va da sau nu curs solicitărilor și să își argumenteze decizia.